Google News će jasnije ukazivati na izvor vesti

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 15.Jul.2019, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google News će jasnije ukazivati na izvor vesti

Tehnički, kako se navodi, vesti bi bile prikazane s više sadržaja a ne samo naslovi.

Dodatno, u cilju poboljšanja verodostojnosti vesti koje objavljuje Google je sklopio još prošle godine partnerstva s nekim od najvažnijih globalnih izdavača vesti, te je pozvao na saradnju ostale izdavače, a omogućio je i oblike pretplate za izdavače, a od ove godine i programe za borbu protiv lažnih vesti koji će koristiti algoritme veštačke inteligencije.

Poslednja novina iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Google-a nije presudna promena za izdavače u vreme prevlasti internet platformi u agregiranju vesti i poslovne nadmoći nad tradicionalnim novinskim izdavačima ali je pokazatelj promena koje pre svega dolaze ne samo od medija nego i iz vladinih institucija, pre svega iz Evropske unije, te iz nevladinih institucija. Zabrinutost zbog poverenja u informisanje preko internet platformi, a i klasičnih medija, poslednjih je godina zabrinjavajuća. I sam model poslovanja klasičnih medija postao je upitan a to je dovelo do slabog kvaliteta informiranja.

Google je još prošle godine najavio investicije vredne 300 miliona američkih dolara za podršku projektima unapređenja verodostojnosti informacije i borbi protiv lažnih vesti ali već tada je bilo jasno kako to neće rešiti probleme. U sklopu svojih projekata Google je započeo saradnju s udruženjem novinskih organizacija, pokrenuo projekat borbe protiv lažnih vesti Desinfo Lab, započeo saradnju, između ostalog sa Institutom Poynter, Univerzitetom Stanford i Udruženjem lokalnih medija kako bi pokrenuli novi program pod nazivom MediaWise za mlađe čitaoce odnosno za poboljšanje kvaliteta informacija digitalnih medija, objavio je kako radi na identifikovanju tzv. sintetičkih medija koji algoritamski proizvode sadržaje…Uz sve to, Google News i dalje korisnicima nudi sadržaje koji su dezinformišući, ponekada uznemirujući, neprofesionalni….

Google je pokrenuo i program pod nazivom Pretplati se s Google-om koji korisnicima olakšava pretplatu na mrežne vesti medija poput The New York Times ili Financial Times. Korisnici se mogu pretplatiti direktno sa stranica s vestima koristeći svoje postojeće podatke o plaćanju iz Google naloga.

Google je objavio i da će nastaviti da radi na projektima za poboljšanje novinarstva, ukazujući na postojeće alate kao što su AMP Stories kao primer tih napora, iako postoji dosta skepticizma kada je reč o AMP-u kao otvorenoj platformi. Pored toga Google je najavio novi alat nazvan Outline, alat otvorenog koda iz tehnološkog inkubatora kompanije Jigsaw, koji novinskim organizacijama olakšava stvaranje VPN-ova za novinare i obezbeđuje im sigurniji pristup internetu.

Autor: Gorden Knezović

Izvor: bug.hr
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.