Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka policija pratila demonstrante preko društvenih mreža

Američka policija koristila je podatke o lokaciji i druge korisničke podatke s glavnih društvenih mreža - Tvitera, Fejsbuka i Instagrama kako bi pratila demonstrante u Fergusonu, Misuriju i Baltimoru, navodi se u utorak u izveštaju Americke unije za civilne slobode (ACLU).

Kao odgovor na nalaze ACLU, Fejsbuk koji poseduje Instagram i Tviter onemogućili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su pristup svojim podacima Geofidiji - servisu za geolociranje sadržaja sa društvenih mreža koji je pružao podatke policiji, prenosi Hina.

Incident dolazi usled rastuće zabrinutosti potrošača i nadzornih tela oko toga kako se on-lajn podaci koriste i koliko usko tehnološke kompanije saradjuju s vladom na području nadzora.

U izveštaju se navodi da je geofidija koristila svoj proizvod praćenja društvenih mreža kao alat za nadzor demonstranata. Iz tog servisa nisu želeli da daju nikakav komentar.

Prema podacima ACLU-a, geofidija sarađuje sa više od 500 agencija za sprovodjenje zakona i agencija za javnu bezbednost širom zemlje.

ACLU poseduje i-mejl u kojem geofidijacitira baltimorskog narednika Endruja Vakaroa koji je rekao da su policijske snage presrele decu s ruksacima punima kamenja nakon što ih je tim geofidije upozorio na 'ćaskanja' iz lokalne srednje škole.

Baltimore je prošle godine u maju bio centar pobune protiv policijske brutalnosti nakon smrti 25-godišnjeg Afroamerikanca Fredija Greja koji je umro nakon što je zadobio fatalnu povredu kičme dok se nalazio u policijskom pritvoru

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Policija SAD pratila demonstrante preko društvenih mreža

Izvor: RTS, 12.Okt.2016

Američka policija koristila je podatke o lokaciji i druge korisničke podatke s glavnih društvenih mreža - Tvitera, Fejsbuka i Instagrama kako bi pratila demonstrante u Fergusonu, Misuriju i Baltimoru, navodi se u utorak u izveštaju Američke unije za civilne slobode. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.