Izvor: RTS, 02.Jun.2022, 07:47

UN odobrile promenu međunarodnog imena Turske

Ujedinjene nacije odobrile su zvanični zahtev Turske da se naziv zemlje na stranim jezicima promeni u Türkiye, saopštio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik za Anadoliju.
Stefan Dižarik je za agenciju Anadolija rekao da je generalni sekretar UN Antonio Guteres dobio obaveštenje od turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua o preimenovanju.

Prema njegovim rečima, "promena imena zemlje stupa na snagu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od dana prijema pisma".
Agencija navodi da će se od sada naziv Türkiye koristiti na svim međunarodnim forumima i u zvaničnim dokumentima u kojima su se ranije koristili različiti etnonimi. 
Čavušoglu je prethodno na Tviteru napisao da je Ankara podnela zvaničan zahtev UN za promenu imena zemlje na stranim jezicima.
Objasnio je da je ta promena usvojena u okviru koraka Ankare usmerenih na "povećanje prestiža zemlje u međunarodnoj areni".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN ODOBRILE Turska zvanično menja ime Evo kada ova odluka stupa na snagu

Izvor: Kurir, 02.Jun.2022

Ujedinjene nacije odobrile su zvanični zahtev Turske da se naziv zemlje na stranim jezicima promeni u Turkije, saopštio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.