Turski tok kao balkanska slagalica

Izvor: RTS, 18.Apr.2019, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Turski tok" kao balkanska slagalica

Vlada Srbije je potvrdila da će građevinsku dozvolu za deonicu "Turskog toka" kroz našu zemlju izdati do kraja meseca. A u Bugarskoj, koja je prva na trasi tog gasovoda, najavljuju da će izgradnju početi u junu i taj posao poverili su italijansko-saudijskom konzorcijumu koji se obavezao da će krak od turske do srpske granice završiti za 250 dana. U kompaniji "Turski tok" kažu da na taj projekat treba gledati kao na slagalicu jer svaka zemlja ima svoj deo. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kampanja o neophodnosti tog projekta je sve jača, uključili su se i regionalni energetski stručnjaci koji su sa konferencije "Budućnost gasa na Balkanu i Evropi" poručili da politika ne sme više stopirati takve energetske projekte.

Energetska bezbednost je skupa, i glavna poruka energetskih stučnjaka iz Sofiji je da su projekti poput "Turskog toka" veoma važni.
Donose ne samo ekonomsku korist i sigurnost u snabdevanju gasom, već mogu da smanje i političke tenzije među zemljama, a posebno ako se ima u vidu činjenica da bi Rusija već krajem godine mogla da zaustavi isporuke preko Ukrajine, što je jedini pravac snabdevanja balkanskih zemalja.
Inače, u Bugarskoj ne očekuju prepreke u realizaciji ovog gasovoda jer, kažu, sve je usklađeno sa zakonodavstvom Evropske unije i svi kapaciteti su zakupljeni.
"Sve je spremno za gradnju 445 kilometara gasovoda kroz Bugarsku. Očekujem da gas stigne novim gasovodom u Srbiju kod Zajačara. I u slučaju da izabrana kompanija ne završi posao u roku, Bugarska će koristiti postojeći magistralni gasovod koji će gasom podmiriti i potrebe Srbije", najavljuje Dimitar Šterev iz "Bulgartransgasa".
Sender van Rutseler iz kompanije "Turski tok" kaže da na taj projekat treba gledati kao na slagalicu jer svaka zemlja ima svoj deo.
"Nama je drago da je Bugarska preuzela odgovornost i počela da radi na izgradnji svoje infrastrukture i to je ono što treba da uradi i Srbija, kao i sve druge zemlje. I zapravo jedan od najvećih izazova biće da se složi ta slagalica – izgradi ta infrastruktura do kraja godine", ističe Van Rutseler.
Kapacitet druge cevi "Turskog toka" je 15,75 milijardi kubika gasa godišnje. Prema procenama, taj gasovod bi mogao da obezbedi gas za 15 miliona domaćinstava u Evropi. Izgradnja tog gasovoda je prioritet i za Srbiju i za Bugarsku i za Mađarsku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.