Turska štiti svoje interese na Kipru

Izvor: B92, 31.Jul.2019, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska štiti svoje interese na Kipru

Ankara -- Turska je odlučna da zaštiti svoje interese na Kipru i u istočnom Mediteranu, saopšile su turske vlasti nakon sastanka Nacionalnog saveta za bezbednost.

Tokom sastanka kojim je predsedavao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, turski Nacionalni savet za bezbednost je potvrdio nameru Ankare da zaštiti turska prava i interese kao i prava kiparskih Turaka na istočnom Mediteranu, a u skladu sa odredbama međunarodnog prava.

"Turska poštuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje prava i obaveze u skladu sa međunarodnim pravom i očekuje isto ponašanje od svojih saveznika", navodi se u saopštenju nakon sastanka.

Atina optužuje Ankaru da podriva bezbednost u regionu Istočnog Mediterana i Ekskluzivne ekonomske zone oko Kipra bušenjem nafte i gasa u tom delu.

Atina i Nikozija zahtevale su da reaguje i Evropska unija povodom aktivnosti Ankare u istočnom Mediteranu, na šta je Brisel odgovorio da će pokrenuti sankcije protiv Turske ukoliko turski vlasti ne obustave aktivnosti u tom delu mora.

Nedavno je reagovala i Ankara, navodeći da su njihove aktivnosti usklađene s turskim interesima i međunarodnim pravom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.