Izvor: Blic, 02.Jul.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska policija sprečila paradu transeksualaca

Turska policija rasturila je malu grupu boraca za prava transrodnih osoba koja je pokušala da održi protest na istanbulskom centralnom trgu Taksim, noseći zastave u duginim bojama, a sedam osoba je pritvoreno.

Herkes için eşit yaşam hakkı! #GameOfTrans pic.twitter.com/NGhFwWc988

Grupa za ljudska prava "Istanbul LGBTI", koja je uprkos zabrani održavanja skupa organizovala osmu "Trans paradu ponosa", saopštila je putem društvenih mreža da "ne prepoznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zabranu", prenosi AP.

Okupljeni aktivisti su u prenosu uživo putem Fejsbuka govorili "Mi smo transrodne osobe, ovde smo, naviknite se na to, ne idemo nigde".

Na Tviter nalogu, organizatori su napisali "Svi putevi vode ka Taksimu" koristeći haštag #GameOfTrans (Igra transrodnih), međutim policija ih je sprečila da dođu na trg Taksim.

Kancelarija guvernera u Istanbulu saopštila je u subotu uveče da je zabranila održavanje skupa kako bi očuvala javni red, kao i bezbednost učesnika i turista.

Turska ne kriminalizuje trans-seksualnost, međutim, građanski zakonik zahteva dozvolu suda i prisilnu sterilizaciju transrodnih osoba, koje žele da se podvrgnu promeni pola.
Pogledaj vesti o: Twiter,   Facebook

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Turska policija stala na put pristalicama LGBT-a: Razbijena još jedna parada u Istanbulu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2017

Policija nije dozvolila održavanje protesta..Turska policija rasturila je malu grupu boraca za prava transrodnih osoba koja je pokušala da održi protest na istanbulskom centralnom trgu Taksim, noseći zastave u duginim bojama, a sedam osoba je pritvoreno...Grupa za ljudska prava "Istanbul LGBTI",...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.