Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 10:12

Turska otvara hotele u junu: Uz PCR test na letovanje?

Turska otvara hotele u junu: Uz PCR test na letovanje?

Turska planira i sprovođenje programa sertifikacije u turističkim objektima do kraja maja. Objekte koji su dobili ovaj sertifikat objaviće već počev od 1. juna.

"U junu ćemo početi postepeno da otvaramo naše hotele. Tokom ovog procesa smo u stalnom kontaktu sa našim kolegama i partnerima i želeli bismo ponovo da pokrenemo uzajamni avio-saobraćaj od juna, ispunjavajući propise koje smo postavili i sprovodeći one dodatne koji se mogu javiti".

Da bi postigli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << putnički sporazum sa ostalim zemaljama, zajedničkim radom sa Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvo kulture i turizma Turske, prenosi Telegraf, poslali su pismo namere grupi zemalja, uključujući i Srbiji.

"Naš ministar kulture i turizma Mehmed Nuri Ersoj počeo je da se sastaje sa predstavnicima zemalja telefonskim putem i ličnim prijemom. Kompletirali smo i svu infrastrukturu kako bismo dočekali naše posetioce i obezbedili im bezbedan i zdrav odmor u našoj zemlji. Očekujemo da će se otvoriti i poslednja faza – vazdušni koridor, oko kojeg smo u stalnom kontaktu sa našim kolegama, kako bismo to i realizovali. U skladu sa tim pregovorima, naš cilj je da otpočnemo letove sa Srbijom na datum oko kojeg će se obe strane usaglasiti", navode iz ovog ministarstva za Telegraf.

Naveli su i da će celokupan međugradski i unutrašnji saobraćaj u zemlji pokrenuti do kraja maja. Kako su dodali,

"Ako krenemo od prvog koraka, mere koje treba preduzeti za bezbednost putnika na letu, kao i pravila ponašanja, određuju se za sve avio-kompanije propisanim standardima koje postavljaju međunarodne organizacije. Kao deo “Programa sertifikacije zdravog turizma” koji smo pripremili, odredili smo mere koje treba preduzeti u skladu sa ovim standardima u avio kompanijama u našoj zemlji. Te mere uključuju obavezno putovanje sa maskom, određivanje rasporeda sedenja u kabini u skladu sa pravilom socijalnog distanciranja, higijenske mere, mere koje treba da preduzme kabinsko osoblje i slično. Ovakve mere se sprovode i na aerodromu na koji putnici slete", ističu.

Dodali su i da će prvi i važan stub ovih mera biti PCR testovi koje će sprovoditi na putnicima koji dolaze iz inostranstva na njihove aerodrome.

"Naše Ministarstvo zdravlja je završilo sve infrastrukturne radove na tom planu. Ovaj test ćemo uraditi svim putnicima koji uđu u našu zemlju. Nakon faze testa, higijenske mere i mere socijalnog distanciranja iz našeg programa sertifikacije zdravog turizma će nastaviti da se primenjuju na svakom koraku njihovog boravka", ističu iz Ministarstva i nastavljaju:

"U sklopu ovih mera, celokupno osoblje koje će u našim objektima pružati usluge gostima biće opremljeno u skladu sa međunarodnim standardima, biće podvrgnuto redovnim zdravstvenim pregledima, kao i merenju telesne temperature pre i posle rada. Redovnim usavršavanjem i psihološkom podrškom našeg osoblja, omogućiće se pružanje njihove maksimalne pažnje u kontaktu sa gostima. Merenje telesne temperature svih gostiju vršiće se na ulasku u hotele i tom prilikom će im biti uručena i informativna brošura".

Turisti će moći da, dodaju, pristupe svim detaljima o objektu čitajući QR kodove na sertifikatu, kojim će hoteli biti obeleženi. Vidljive i čitljive informacije biće date u svim sertifikovanim hotelima, a jednokratna oprema za čišćenje biće dostupna u svakoj hotelskoj sobi, bez izuzetka.

"U našim sertifikovanim objektima, sve površine će se redovno i kontinuirano dezinfikovati, a za goste i osoblje biće na raspolaganju dezinfekciona sredstva za ruke. U našim objektima će se koristiti kontrolisani ventilacioni sistemi, a dezinfekcija najvišeg stepena biće izvršena u bazenima. Između kabina za presvlačenje i ležaljki biće određen razmak u skladu sa merama socijalnog distanciranja", naveli su, te dodali:

"Oprema koja je pogodna za različitu upotrebu i koja se može kontinuirano dezinfikovati biće obavezna u kuhinjama naših sertifikovanih objekata. Na stolovima će se nalaziti pribor za jednokratnu upotrebu, zaštitna stakla će se koristiti na švedskom stolu, dok će posluženje hrane obavljati osoblje".

Obajsnili su i da će u restoranima važiti pravilo udaljenosti od jednog i po metra između stolova i 60 centimetara između stolica.

U okviru dela mera koje pokrivaju muzeje, kulturne i istorijske lokalitete u našoj zemlji, primeniće se sve preporuke: socijalno distanciranje u zajedničkim prostorima, merenje temperature posetiocima termalnim kamerama na ulazima, kao i dostupna sredstva za dezinfekciju ruku. Nošenje maski će biti obavezno za ulazak u objekte i svi procesi će se kontinuirano pratiti, kako bi se izbegla mogućnost kršenja ovih mera.

"Kao dopuna svim merama koje će se primenjivati na aerodromima i u objektima, a koje će otkloniti rizik od zaraze, naše jako zdravstvo, uz prateću infrastrukturu i visoko kvalifikovani zdravstveni kadar, dovoljno su jaki da dodatno otklone sve moguće rizike. Turska se pokazala uz disciplinu i sprovedene mere kao jedna od najuspešnijih u borbi protiv pandemije Covid-19", istakli su.

S tim u vezi, sa turističkim agencijama i svim relavantnim subjektima i institucijama zemalja iz kojih nam dolaze gosti, podeli su, navode, sve informacije u vezi sa bolničkim kapacitetima i njihovom zdravstvenom infrastrukturom, posebno one koje se odnose na turističke regije.

Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković nedavno je za b92.net rekao da bi Turska svoje granice za strane turiste najverovatnije mogla da otvori tek od 15. juna.

"S obzirom na to da je ovo turistička destinacija na kojoj turizam čini 15 odsto BDP zemlje, može se očekivati da ova zemlja sledi primer otvaranja ostalih, naveo je za B92.net Marković.

"Turska je turistička destinacija, gde turizam čini 15 odsto BDP, tako da je sasvim realno očekivati da i ona sledi primer drugih država koje su joj konkurencija na turističkom tržištu. U tom smislu treba očekivati sličan tretman i procedure ulaska u Tursku, najverovatnije posle 15. juna", objasnio je ambsador.

On je dodao da su domaći letovi obustavljeni do 4. juna, a međunarodni do 10. juna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.