Turska moli Ameriku: Ne izbacujte nas iz programa lovačkih aviona F-35

Izvor: B92, 18.Jul.2019, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska moli Ameriku: Ne izbacujte nas iz programa lovačkih aviona F-35

Ankara -- Odluka zvaničnog Vašingtona da izbaci Tursku iz programa lovačkih aviona F-35 je protiv duha NATO alijanse, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Oni su, takođe, pozvali Alijansu da poništi svoju odluku.

"Ovaj jednostrani korak kosi se sa duhom Alijanse i ne oslanja se ni na kakvo legitimno opravdanje. Ne samo da je nefer da Turska bude izbačena iz programa u kom je partner, već je i tvrdnja da će S-400 oslabiti F-35 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << netačna", navode oni.

Turska je prošle nedelje počela da dobija delove ruskog raketnog sistema odbrane S-400, što je dovelo do odluke zvaničnog Vašingtona da Tursku suspenduje iz programa lovačkog aviona F-35.

Podsetimo, uprkos upozorenju američkog predsednika Donalda Trampa, Turska nije odustala od S-400, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će sistem biti uveden u službu do aprila 2020. godine.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.