Turska kompanija najavila: Stiže kizilelma

Izvor: B92, 29.Apr.2023, 13:46

Turska kompanija najavila: Stiže "kizilelma"

Turska odbrambena kompanija Bajkar namerava da sledeće godine počne proizvodnju svoje nove borbene letelice bez posade (UCAV).

Ona već privlači međunarodno interesovanje, rekao je predsednik kompanije Seldžuk Bajraktar.

Bajkar je u poslednje vreme postao poznat na međunarodnom nivou zbog lakog drona TB-2, koji se koristi u Ukrajini, Azerbejdžanu i severnoj Africi i koji je postigao ogroman izvozni uspeh, zbog čega je kompanija postala jedna od najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turskih izvoznika u sektoru odbrane.

Dron je nazvan Kizilelma, preneo je Rojters.

Kompanija ima dronove u rasponu od sporih dronova za zemaljski napad do brzih i okretnih autonomnih dronova koji deluju zajedno sa borbenim avionima.

"On je dizajniran da bude veoma autonoman, pod nadzorom ljudi, naravno, borbeno vozilo vazduh-vazduh“, rekao je Bajraktar, koji je radio na dizajnu 15 metara dugog UCAV-a na mlazni pogon.

Prema njegovim rečima, u izvesnom smislu, Kizilelma izražava potpuno novu budućnost borbene avijacije. Bajkar planira da počne proizvodnju manjih količina naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.