Turska: Povlače se kurdski borci, rok ističe u utorak

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Povlače se kurdski borci, rok ističe u utorak

Turska vojska je saopštila da pomno prati povlačenje kurdskih boraca sa severoistoka Sirije, navodeći da je zabeležila da je najmanje 125 vozila sa borcim. Turski ministar spoljnih poslova ponovio je upozorenje da će njegova zemlja nastaviti vojnu ofanzivu na severoistoku Sirije ako kurdski borci ne napuste tu oblast a napustilo tu oblast. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U saopštenju je turska vojska navela da je zabeleženo 36 incidenata u kom je korišćena bojeva municija od kako je postignut sporazum o petodnevnom primirju, prenosi AP.

Sjedinjene Države i Turska postigle su sporazum o obustavi borbene operacije 17. oktobra u periodu od 120 sati, kako bi kurdske jedinice Sirijskih demokratskih snaga imale vremena da napuste područje pogranične "sigurnosne zone".
Turski ministar spoljnih poslova ponovio je upozorenje da će njegova zemlja nastaviti vojnu ofanzivu na severoistoku Sirije ako kurdski borci ne napuste tu oblast pre isteka dogovora o prekidu vatre, u utorak uveče.
"Ukoliko se ne povuku, naša operacija će ponovo biti pokrenuta", poručio je Mevlut Čavušoglu.
Šef turske diplomatije je optužio kurdske grupe u Siriji da su 30 puta prekršile sporazum o petodnevnom primirju, ističući da su turske snage uzvratile na napade.
Kurdski borci, prema rečima Čavušoglua poštuju dogovor i povlače se iz oblasti koje Turska kontroliše posle operacije, pokrenute 9. oktobra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.