Turska: Ponovo uhapšen poznati novinar

Izvor: B92, 13.Nov.2019, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Ponovo uhapšen poznati novinar

Istanbul -- Turska policja uhapsila novinara i pisca Ahmeta Altana pod sumnjom za navodnu umešanost u neuspeli puč 2016. godine, saopštila je istanbulska policija.

Altan (69) je uhapšen kasno sinoć, a pre puštanja na slobodu prošlog ponedeljka u zatvoru se nalazio od hapšenja 2016. godine, dva meseca nakon neuspelog puča za koji Ankara krivi mrežu muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD.

Altan, njegov brat i drugi novinari prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su osudjeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog navodnog pomaganja Gulenovoj mreži.

On je prošle nedelje ponovo osuđen na ponovljenom suđenju na 10 godina i šest meseci zatvora, ali je pušten iz zatvora jer mu je u kaznu uračunato vreme koj je odslužio.

Viši sud juče je preinačio odluku o njegovom puštanju na slobodu i naredio njegovo hapšenje, navodeći kao razlog rizik od bekstva.

Altan i ostali negiraju optužbe. Altanov slučaj izazvao je kritike organizacija za zaštitu ljudski prava i zapadnih saveznika Turske, koji izražavaju zabrinutost zbog pritiska prema osumnjičenim pristalicama Gulena pod vlašću predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdoganova vlast uhapsila je više od 77.000 ljudi koji očekuju sudjenje zbog navodnog učešća u pokušaju puča 2016. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.