Trgovinski rat Turske i SAD, cenu plaćaju potrošači

Izvor: N1 televizija, 15.Avg.2018, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovinski rat Turske i SAD, cenu plaćaju potrošači

Posle odgovora predsednika Redžep Tajipa Erdogana na ekonomski pritisak koji su na Tursku izvršile Sjedinjene Američke Države, vrednost turske lire je na istorijskim minimumu. Počeo je tako trgovinski rat koji će najviše utecati na potrošače. U tome se slažu i građani i trgovci i ekonomski eksperti.

Otkako je, zahvaljujući merama centralne banke, Turska uspela donekle da stabilizuje nacionalnu valutu, Erdogan >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je prešao u kontranapad i uzvraća udarac Donaldu Trampu i na ekonomskom i na političkom polju. On poziva na bojkot američke elektronike, ali i podiže carine na američku robu.

"Možemo uraditi dve stvari ovde. Suprotstaviti se ekonomski i suprotstaviti se politički. Preduzeli smo sve tehničke mere i nastavićemo tako i u budućnosti", kaže predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Građani Turske različito razmišljaju po pitanju Erdoganovog plana za bojkot.

"Šef je pozvao na bojkot američkih proizvoda. Kao vlasnici trgovina, slažemo se sa tom odlukom. Poverili smo svoje živote njemu 15. jula, i podržaćemo ga i sad".

"Imam 16-godišnju kćerku. Hajde probajte da joj oduzmete iPhone, ako možete. Da vidimo prvo pola članova parlamenta. Neka se prvo oni odreknu svojih iPhona. Ali u svakom slučaju mislim da to nije rešenje", kažu građani Turske.

Iako bojkot nije zvaničan, Turska je preduzela i zvanične korake i odgovorila novim nametima na uvoz američkih proizvoda.

Tarife na putničke automobile skočile su za 120 odsto, alkohola za 140 odsto, duvan za 60 odsto, a povećane su i cene kozmetike, pirinča i uglja.

Turska sada pokušava da uzvrati i političkim sredstvima. Ministar finansija te zemlje izjavio je kako je američka valuta izgubila kredibilitet, te kako bi posledice toga za relativno kratko veme mogle da se osete u svetskoj ekonomiji.

Turska ipak insistira da je otvorena za razgovore sa SAD-om, kako bi se rešili brojni sporovi između dve zemlje, ali samo ukoliko Donald Tramp i njegova administracija budu spremni na konstruktivan dijalog. Do tada, trgovinski rat će se nastaviti.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Erdogan poziva na bojkot američke robe

Izvor: N1 televizija, 15.Avg.2018

Posle odgovora predsednika Redžep Tajipa Erdogana na ekonomski pritisak koji su na Tursku izvršile Sjedinjene Američke Države, vrednost turske lire je na istorijskim minimumu. Počeo je tako trgovinski rat koji će najviše utecati na potrošače. U tome se slažu i građani i trgovci i ekonomski...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.