Izvor: Radio 021, 15.Nov.2018, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp traži načine da izruči Gulena Turskoj

Bela kuća traži načine da se reši Fetulaha Gulena, najvećeg rivala turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji živi u SAD, kako bi ublažila pritisak Turske na Saudijsku Arabiju kada je reč o ubistvu novinara Džamala Kašogija, objavio je NBC pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa zatražila je od nekoliko američkih federalnih agencija da pronađu zakonske načine za izručenje Gulena, koga Turska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << smatra odgovornim za pokušaj puča u toj zemlji pre dve godine, objavila je ova mreža.

Napori uključuju smernice Ministarstvu pravde i FBI-ja da ponovo otvore slučaj za izručenje Gulena, kao i zahtev za informacije o njegovom pravnom statusu u Odeljenju za državnu bezbednost, rekli su izvori. Bela kuća je, kako se navodi, naročito bila zainteresovana za detalje o Gulenovom statusu u SAD. On ima Zelenu kartu i živi u Pensilvaniji od kraja 90-tih godina.

Nijedna od pomenutih američkih agencija nije želela da komentariše izveštaj, ali jedan turski zvaničnik je rekao da turska vlada ne povezuje slučaj Gulena sa ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija.

"Mi definitivno ne vidimo vezu između ova dva slučaja. Želimo da vidimo delovanje SAD u vidu Gulenovog izručenja. I mi ćemo nastaviti našu istragu kada je reč o slučaju Kašogi", rekao je taj zvaničnik.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.