Rusi uništili gasne snove Ankare

Izvor: Blic, 29.Mar.2016, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi uništili "gasne snove" Ankare

Nakon sukoba sa Rusijom, turska ekonomija drastično je pala, s obzirom na činjenicu da je ta zemlja od 2002. godine u potpunosti zavisna od ruskih energenata, navodi list "Oil prajs".

Ruske sankcije stvorile su mnogo problema Ankari, međutim, jedan od najtežih udaraca bila je operacija ruske vojske u Siriji, koja je narušila perspektivu energetske industrije te zemlje.

Kako bi umanjila energetsku zavisnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Turska je sklopila nekoliko ugovora sa Katarom o isporuci gasa, što je za Ankaru bio vrlo rizičan korak jer gasovod treba da prođe kroz Siriju i Irak, kao i kroz teritoriju na kojoj žive Kurdi.

Turska je računala na to da će Damask i Kurdi pretrpeti poraz u sirijskom sukobu, te da će se raspođela snaga u regiji izmeniti, pa je Ankara počela da razvija odnose sa terorističkim organizacijama, navodi list.

Međutim, nakon ratnog uspeha Rusa u Siriji, džihadisti su počeli da trpe poraze i da gube položaje širom Sirije, što je uticalo na planove Turske za sticanje energetske nezavisnosti.

Takođe, ruska vojna operacija u Siriji stavila je tačku na projekat izgradnje gasovoda Turska-Katar, navodi "Oil prajs".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.