Reporteri bez granica: Porastao broj uhapšenih novinara

Izvor: RTS, 14.Dec.2016, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reporteri bez granica: Porastao broj uhapšenih novinara

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izveštaju navodi da je broj uhapšenih i privedenih novinara u 2016. godini porastao i da je trenutno u svetu 348 novinara koji su u zatvoru.
To je šest odsto više nego 2015. godine u istom periodu, navodi se u izveštaju.

U Turskoj je trenutno u zatvorima 100 novinara, što je povećanje za 22 odsto, a broj je učetvorostručen posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokušaja puča u julu, navodi se u godišnjem izveštaju koji je objavio RSF.
Ove godine je zatvorena 21 novinarka, a od tog broja jedna trećina je u zatvorima u Turskoj. Prošle godine je zatvoreno pet novinarki.
Osim Turske, Kina, Iran i Egipat su zemlje u kojima se nalaze više od dve trećine svih zatvorenih novinara, navode "Reporteri bez granica", koji saopštavaju da je istovremeno broj otetih novinara u odnosu na 2015. godine pao.
Broj novinara talaca ove godine iznosi 52, a radi se uglavnom o lokalnim novinarima, dok je prošle godine taj broj iznosio 61.
Ove godine se svi oteti novinari nalaze na Bliskom istoku.
Islamska država kao taoce drži 21 novinara u Siriji, Jemenu i Iraku.
Prema podacima Odbora za zaštitu novinara, prvih pet zemalja sa najvećim brojem zatvorenih novinara su Turska, Kina, Egipat, Eritreja i Etiopija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.