RT: Turska nas je obavestila pre napada na Kurde - Matis

Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2018, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Turska nas je obavestila pre napada na Kurde - Matis


Izvor:
Vostok / RT

Američki sekretar za odbranu Džejms Matis je izjavio da je Turska unapred obavestila SAD da planira da pokrene napad na kurdsku miliciju u Siriji, ali nije precizirao da li je Vašington pokušao da odvrati Ankaru od ovog plana.

"Turska je bila iskrena", rekao je Matis novinarima u avionu kojim je putovao u Aziju iz SAD.

"Upozorili su nas pre nego što su pokrenuli avione koji su to uradili, uz konsultacije sa nama."

U subotu je Turska pokrenula niz vazdušnih napada na položaje Kurda u sirijskoj enklavi Afrin u severozapadnoj Siriji, koju kontroliše kurdska milicija, a koju Ankara smatra za terorističku grupu. Turske kopnene sile pokrenule su ofanzivu na teritoriju Sirije u nedelju, uz podršku militantnih grupa koje se bore protiv sirijskih snaga.

"Turska je saveznik NATO-a i to je jedina zemlja NATO-a sa aktivnim pobunjenicima unutar svojih granica i Turska ima legitimne bezbednosne probleme", rekao je Matis, koji je istakao da poraz "Islamske države" nije umanjio zabrinutost Turske zbog otuđene kurdske države na toj teritoriji .

Sjedinjene Države su potrošile milione dolara na naoružavanje i obučavanje kurdskih milicija koje su činile okosnicu kopnenih snaga koje su povratile delove teritorije od "Islamske države" i prošle godine oslobodile grad Raku.
"Dokazali su svoju efikasnost. To ih je koštalo hiljade žrtava. Ali gledali ste ih, uz podršku koalicije, razbili su ISIS kalifat u Siriji ", rekao je Matis.

Šef američke odbrane je obećao da će američke diplomate "rešiti stvar".

"Bili smo upozoreni na to. Naši najviši nivoi su angažovani. I mi to radimo", rekao je Matis.

Saopštenje Vašingtona ranije ovog meseca da planira obučavanje sile pod vođstvom kurdskih snaga u Siriji od 30 hiljada ljudi, čini se da je bio glavni faktor koji je podstakao Tursku da krene na sirijski Afrin, gde sada planira da uspostavi bezbednu zonu od 30 km duboko u teritoriji Sirije.

Sirija i njen saveznik Moskva su osudili upad, a Rusija je pomerila svoje trupe sa teritorije na kojoj se odvijaju borbena dejstva.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.