Poslanica se vezala lisicama za govornicu

Izvor: Radio 021, 20.Jan.2017, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanica se vezala lisicama za govornicu

Turska poslanica vezala se lisicama za mikrofon govornice Parlamenta iz protesta zbog reforme Ustava kojom se šire ovlašćenja Redžepa Tajipa Erdogana.

Ajlin Nazliaka, nezavisna poslanica u turskom parlamentu, vezala se lisicama za mikrofon govornice u skupštinskoj dvorani u trenutku kada je nastavljeno glasanje o izmenama ustava u drugom čitanju, zbog čega je sednica prekinuta.

"Vezujem se za govornicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da kažem ne diktatu jednog čoveka, da se suprotstavim uništavanju republikanskih vrednosti i da protestujem protiv okivanja Parlamenta ovom ustavnom izmenom", rekla je ona.

Predlog ustavne reforme koji treba da uvede predsednički sistem sa šefom države kao jedinim vođom izvršne vlasti izazvao je sukobe u parlamentu tokom razmatranja u prvom čitanju. Jednom poslaniku je slomljen nos, a drugi je rekao da je ujeden u potkolenicu.

Od 18 članova koji predstavljaju nacrt reforme, sedam je usvojeno dovoljnom većinom od tri petine poslanika u drugom čitanju. Ako svi članovi budu usvojeni poslanici će zatim glasati poslednji put o tekstu u celini, koji će, ako dobije dovoljan broj glasova, biti podnet na referendum na proleće.

Parlamentarna većina predstavlja ovu reformu kao neophodnu da se garantuje stabilnost u državnom vrhu, ali je opozicija kritikuje i vidi je kao jačanje autokratije Erdogana. Prema ustavnoj reformi, Erdogan u teoriji može da se održi na vlasti do 2029. i može između ostalog imenovati i otpuštati ministre, kao i jednog ili više potpredsednika. On takođe može direktno da interveniše u oblasti sudstva i da promoviše ukaze.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.