Izvor: Radio 021, 19.Jul.2020, 17:34

"Nova moda" u Turskoj: Podižu kredite da kupe zlato

Uzimanje bankarskih kredita uz subvencionisane troškove za kupovinu fizičkog zlata postalo je "nova moda" u Turskoj.

Turci smatraju da su zbog preovlađujuće negativnih realnih deviznih kurseva mogućnosti ulaganja sužene, a na zlato gledaju kao na sigurnu luku, navodi se u informaciji koju prenosi portal Indikator, pozivajući se na "BlumbergHT".

"Pad kamata na potrošačke kredite je takođe uticao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se građani okrenu zlatu", kaže Akif Turker, zlatar na Grand Bazaru u Istanbulu.

Dodaje da su građani počeli da kupuju zlato kad je cena iznosila 300.000 lira (38,3 hiljade evra) po kilogramu, a sada su cene dostigle 400.000 lira (51 hiljadu evra) za kilogram zlata.

Drugi zlatar na Grand Bazaru, Mehmet Ali Jildirimturk, priča da građani postepeno prodaju zlato koje su jeftinije kupili, a čija je cena u međuvremenu skočila, kako bi otplatili rate kredita banci.

Procenjuje se da Turci imaju više od 5.000 tona zlata "u slamaricama". Količina te vrste devizne štednje nije poznata.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.