NAPOKON SMO NEZAVISNA DRŽAVA Erdogan ne odustaje od projekta Istanbul (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2021, 17:16

"NAPOKON SMO NEZAVISNA DRŽAVA" Erdogan ne odustaje od projekta "Istanbul" (VIDEO)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da konvencija iz Montrea o statusu zaliva Bosfor i Dardaneli ne odnosi na projekat kanala ''Istanbul“

- Kanal ''Istanbul'' nema nikakve veze sa konvencijom iz Montrea. Taj kanal će za nas predstavljati dostignuće, jer će pomoći da se rastereti moreuz Bosfor - rekao je Erdogan.

On je dodao da je ''Montre sporazum koji se tiče Bosfora''.

- Prema tome, ovde dobijamo sopstvenu nezavisnost, suverenitet >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - rekao je Erdogan na sastanku sa studentima, koji se emitovao na Tviteru.

Erdogan je 2011. godine prvi put govorio o mogućnosti izgradnje novog kanala koji će spojiti Crno i Mramorno more. Projekat izgradnje nove morske arterije koja zaobilazi Bosfor u slučaju njegove realizacije biće najveća infrastrukturna inicijativa u istoriji Turske. Kanal dužine 45 kilometara biće izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul, a trebalo bi da poveća dnevni kapacitet od 160 plovila.

Libya Millî Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile Ortak Basın Toplantısı https://t.co/0xsifm8ItZ

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) April 12, 2021

Ranije je ministar životne sredine i urbanog razvoja Turske Murat Kurum izjavio da je Ankara odobrila plan izgradnje kanala ''Istanbul'' koji će se pružati paralelno sa moreuzom Bosfor i spajaće Mramorno sa Crnim morem.

Prema konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, Turska je stekla potpunu kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli. Sporazum garantuje slobodan prolaz civilnih brodova kroz Crno more u mirnom vremenu, a ograničava prolaz ratnih brodova koji ne pripadaju crnomorskim državama.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.