Merkelova Erdoganu: Turska zaslužuje divljenje

Izvor: RTS, 24.Jan.2020, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova Erdoganu: Turska zaslužuje divljenje

Pred Turskom je ogroman zadatak – da smesti oko 400.000 izbeglica koje su krenule iz Idliba, upozorio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom otvoranja nove zgrade Tursko-nemačkog univerziteta. Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila mu je da Turska zaslužuje zahvalnost i divljenje, zbog pomoći koju pruža pruža milionima Sirijaca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Pred Turskom je ogroman zadatak – da smesti oko 400.000 izbeglica koje su krenule iz Idliba.

Redžep Tajip Erdogan navodi da slanje šatora ne rešava problem, zato će, kako kaže, prvo napraviti gradić za 10.000 izbeglica, a onda i slična naselja duž cele granice u zoni koja je oslobođena od terorista. Zahvalan je Merkelovoj što podržava humanitarne napore Turske u Siriji.
"Svako od nas je dužan da izvrši pritisak na sirijski režim da bi se okončala surovost prema našoj braći u Idlibu. Pred Evropskom unijom je humanitarna odgovornost za pomoć Siriji. Sa Merkelovom sam razgovarao o tome kako da spasimo žitelje Idliba, od dodatnih stradanja, posebno tokom zime", navodi Erdogan.
Najavljuje i pomoć braći u Libiji, nada se da međunarodna zajednica neće i tamo napraviti grešku kao u Siriji. Važno je kaže, da se sprovede mirovni plan dogovoren u Berlinu.
Nemačka kancelarka govorila je o važnosti dijaloga, načinima da se postigne primirje u sirijskom Idlibu i dostavi humanitarna pomoć. Istakla je i koliko je važna pomoć Turske u obrazovanju sirijskih izbeglica. Takve projekte podržaće i Nemačka i Evropska unija.
"Pomoć koju Turska trenutno pruža milionima Sirijaca zaslužuje našu zahvalnost i divljenje. Ta pomoć predstavlja važan faktor za budućnost, jer će isti ti Sirijci po povratku kućama biti pokretačka snaga u obnovi Sirije", rekla je Angela Merkel.
I domaćin i gost očekuju da tursko-nemački univerzitet u Istanbulu, koji radi od 2013. godine nastavi da bude simbol prijateljstva. U novootvorenom kampusu biće mesta za 5.000 studenata.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.