Maduro odbacio drski ultimatum evropskih zemalja

Izvor: RTS, 27.Jan.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maduro odbacio "drski ultimatum" evropskih zemalja

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je, kako je rekao, "drski ultimatum" evropskih zemalja koje su zatražile od njega da raspiše opšte izbore u roku od osam dana i poručile da će, u suprotnom, priznati za prelaznog predsednika opozicionog lidera Huna Gvaida.
U intervjuu turskoj televiziji Si-En-En Turk, Maduro je rekao i da je Huan Gvaido prekršio ustav proglasivši se u sredu za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prelaznog predsednika, prenosi Rojters.

Maduro je, u istom intervjuu, poručio da je otvoren za dijalog, kao i da je sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom malo verovatan, ali nije nemoguć.
U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je da ta zemlja priznaje venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida za predsednika te zemlje.
"Danas se Izrael pridružuje Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i većini latinoameričkih i evropskih država", naveo je Netnijahu.
"Danas objavljujem da priznajemo novo rukovodstvo Venecuele", dodao je Natanijahu u obraćanju na video-snimku objavljenom na Fejsbuku, prenosi Tas.
Juče je vlada Venecuele odbacila zahteve evropskih zemalja da ubrzo raspiše nove predsedničke izbore. 
Maduro je, inače, prekinuo diplomatske odnose sa SAD  nakon što je Vašington podržao Gvaida kao prelaznog predsednika Venecuele.
Gvaido, koji je predsednik vencuelanskog parlamenta, u sredu se proglasio za prelaznog predsednika zemlje tokom protestnog skupa u Karakasu.
Više zemalja, među kojima su SAD, Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador i Paragvaj, priznale su Gvaida za predsednika.
S druge strane, predsednik Venecuele Nikolas Maduro oštro je kritikovao taj potez kao puč koji je, kako navodi, organizovao Vašington.
Maduro je zbog toga prekinuo diplomatske odnose sa SAD.
Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador i Turska pružili su podršku Maduru, dok su Kina i Belorusija pozvale na mirno rešavanje svih nesuglasica i upozorile protiv stranog mešanja.
Generalni sekretar UN Antonio Guteres je, sa svoje strane, pozvao na dijalog kao način rešavanja nastale krize.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Maduro odbacio "drski ultimatum" evropskih zemalja

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2019

KARAKAS - Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je, kako je rekao, "drski ultimatum" evropskih zemalja koje su zatražile od njega da raspiše opšte izbore u roku od osam dana i poručile da će, u suprotnom, priznati za prelaznog predsednika opozicionog lidera Huna Guaida.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Maduro odbacio „drski ultimatum“ evropskih zemalja

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2019, 11:08

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je „drski ultimatum“ evropskih zemalja koje su zatražile od njega da raspiše opšte izbore u roku od osam dana i poručile da će, u suprotnom, priznati za prelaznog predsednika opozicionog lidera Huna Gvaida.. Maduro je rekao i da je Gvaido prekršio...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.