JOŠ JEDNA ZEMLJA SE SPREMA ZA RAT SA TURSKOM! Ulaze u sukob sa Erdoganom u Libiji, a ovo je RAZLOG!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2020, 18:41

JOŠ JEDNA ZEMLJA SE SPREMA ZA RAT SA TURSKOM! Ulaze u sukob sa Erdoganom u Libiji, a ovo je RAZLOG!

Vodi se ključna borba za grad Sirt.

Turska se opet približava granicama Egipta, rekao je naučni sagovornik Instituta za istočne studije Ruske akademije nauka Mihail Roščin.

- Situacija u Libiji postaje sve napetija, jer je pregovarački proces zašao u ćorsokak. Da Turci nisu uveli svoj kontigent na teritoriju Libije, da nisu isporučivali oružje i militante, Egipat ne bi morao da razmatra opciju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vojnog mešanja u libijski konflikt - rekao je Roščin.

Prema rečima eksperta, Egipat nije zainteresovan da njegov sused bude pod turskom okupacijom.

- Zato je sad ključna borba za grad Sirt, koji se nalazi na granici Tripolitana i Kirinaike, gde je baziran maršal Haftar. Ako Turci uspeju da zauzmu Sirt, otvoriće im se put ka Bengaziju. To znaju u Egiptu, zato Kairo razmišlja da pomogne Haftaru - objašnjava ekspert.

Pritom, odnosi Kaira i Ankare se mogu ozbiljno promeniti ako se egipatska vojska sudari sa turskim vojnicima.

- Ranije su dve strane bile konkurenti u sferi turizma, a sada u sferi spoljne politike. Međutim, za razliku od Turske, za Egipat je situacija u Libiji pitanje nacionalne bezbednosti zbog dužine kopnene granice - naglasio je ekspert.

Osim toga, sukob između Kaira i Ankare ima istorijski kontekst.

- Turska vidi u Egiptu koloniju Osmanske imperije koja je uspela da se oslobodi. Međutim, sada Turska ponovo prilazi egipatskoj granici: zato situacija nije optimistična - zaključio je Roščin.

Ranije je libijski parlament dao odobrenje Egiptu da se umeša u konflikt u Libiji.

U Libiji traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje, i Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zaseda na istoku zemlje. Vladu nacionalnog jedinstva podržava Turska, a LNA — Egipat.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.