Izolacija Turske zbog invazije u Siriju

Izvor: Deutsche Welle, 14.Okt.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izolacija Turske zbog invazije u Siriju

Turska invazija u Siriju nailazi na brojne osude zbog kršenja međunarodnog prava, "etničkog čišćenja" Kurda i jačanja IS-a. Dugoročno je ona štetna i za samu Tursku, smatraju neki analitičari.

Savezna kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru u nedelju zahtevala od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da odmah obustavi intervenciju na severu Sirije. Na to se osvrću brojni nemački mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << />
Die Velt iz Berlina piše: "Sultan Murat je jedna od sirijskih milicija u sklopu "Nacionalne vojske" koju je osnovala Turska i koju ona finansira. U njoj su većinom islamističke grupe koje su poznate po svojoj brutalnosti. Ankara je te milicije upotrebljavala već prilikom osvajanja kurdske regije Afrin 2018. godine. UN i organizacije za ljudska prava te pobunjenike smatraju odgovornim za ratne zločine".

Frankfurter Algemaje cajtung analizira ko ima koristi od turske intervencije: "Od turske ofenzive profitiraju sirijski režim koji će Kurdima diktirati uslove za priskakanje u pomoć i Rusija koja vešto balansira između odbijanja turske ofanzive i razumevanja za politiku Ankare".

Za Noje cirher cajtung nema sumnje da će Erdogan profitirati od vojne intervencije samo kratkoročno. "Dugoročno, Ankara sebi u svakom slučaju pravi velike probleme. Turska se izoluje kod svojih tradicionalnih partnera na zapadu. A u direktnom susedstvu, najvažnijem tržištu, ona protiv sebe okreće gotovo svaku zemlju. Ne sme se zaboraviti kakve istorijske senzibilnosti postoje u arapskom svetu protiv agresivnog ponašanja Turske".

Tagescajtung (taz) iz Berlina upozorava da bi sukob sa severa Sirije mogao da se prenese i u Nemačku. "Raspoloženje je napeto. S turskom vojnom ofanzivom rastu i strahovi da dođe i do sukoba ljudi turskog i kurdskog porekla u Nemačkoj. (...) Brojni Kurdi su pobegli iz Turske i imaju velik problem s turskom državom i Erdoganom".

Priredio: Anto Janković

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.