Ima li Erdogan opoziciju i šta mu ona može?

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2017, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li Erdogan opoziciju i šta mu ona može?

Očekuje se da će za dve nedelje turski Parlament u Ankari završiti započetu raspravu o setu ustavnih amandmana, čijim bi usvajanjem trebalo da se poveća izvršna vlast predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kao i to da mu se omogući da se i posle četrnaestogodišnje vladavine, još dva puta kandiduje za predsednika.

Prema očekivanjima, promene predloženih ustavnih amandmana trebalo bi da omoguće predsedniku da bude glavni nosilac izvršne vlasti, da imenuje Vladu, predlaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << budžet i proglašava vanredno stanje u državi.

Prvog dana rasprave turska policija je upotrebila suzavac i vodene topove da bi stotine demonstranata potisnula od prilaza zgradi turskog parlamenta.

Proteste je organizovala glavna Republikanska narodna partija (CHP), kao i nekoliko nevladinih organizacija i udruženja advokata, da bi izrazili protivljenje predloženim izmenama.

Glavne opozicione stranke se protive tolikoj Erdoganovoj moći, u strahu, da će sistem u zemlji postati diktatorski i da će udaljiti Tursku od demokratije.

I glavni opozicioni lider Kemal Kilčdaroglu ukazuje na to. On smatra da će turski demokratski parlamentarni režim, preokrenuti u totalitarni režim.

Sa druge strane, Vlada smatra da će jak predsednički sistem smanjiti nestabilnost u zemlji, dok premijer Binali Jildirim ukazuje na veliku potrebu za ustavnim reformama, i to najviše zbog terorizma.

I dok analitičari učestale terorističke napade u prvim ocenama dovode u vezu s pogrešnim potezima sadašnje vlade, turska armija se na severu Sirije skoro pola godine obračunava s tamošnjim Kurdima i džihadistima da bi zaštitila svoju istočnu granicu.

Uprkos protivljenju Bagdada, Ankara na severu Iraka drži oko 1.000 specijalaca, iako ih niko tamo nije zvao. Oni navodno obučavaju lokalne stanovnike za borbu protiv džihadista.

Turski avioni povremeno bombarduju položaje kurdskog PKK na severu susedne zemlje, što izaziva negodovanje vlade u Bagdadu. Ankara ne može da nađe zajednički jezik ni sa Teheranom oko situacije u Siriji. Nemiri u regionu se sada, očevidno, prelivaju preko turskih granica u Anadoliju.

Postavlja se pitanje ima li Turska opoziciju koja može da zaustavi "vladavinu jednog čoveka - Erdogana", ili je osuđena da bude žrtva "diktatora?"

* Napad u Istanbulu organizovali Amerikanci?

* Erdogan poručio: Borićemo se do kraja i protiv svih oblika terorizma

* Rusija i Turska pripremile plan sveobuhvatnog primirja u Siriji

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.