I Francuska obustavila prodaju oružja Turskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2019, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Francuska obustavila prodaju oružja Turskoj

Francuska je juče saopštila da je obustavila prodaju oružja Turskoj, upozorivši Ankaru da njena ofanziva na severoistoku Sirije preti evropskoj bezbednosti.

"U iščekivanju okončanja ove ofanzive, Francuska je odlučila da suspenduje sve namere o izvozu oružja Turskoj koje bi moglo da bude korišćeno u ovoj ofanzivi. Ova odluka odmah stupa na snagu", navodi se u zajedničkom saopštenju francuskih ministarstava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spoljnih poslova i odbrane, prenosi Rojters.

U saopštenju se ističe da će se Francuska na sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak u Luksemburgu založiti za "širi evropski pristup" po pitanju obustave prodaje oružja.

Francuska vlada smatra da turska ofanziva izaziva humanitarne probleme i preti međunarodnoj borbi protiv Islamske države, pa "stoga preti i evropskoj bezbednosti".

Pariz, takođe, poziva da se što pre organizuje sastanak koalicije, predvođene SAD, protiv Islamske države kako bi se razgovaralo o narednim koracima u kontekstu turske akcije.

Prethodno je Nemačka objavila da je zabranila izvoz oružja u Tursku zbog turske vojne operacije na severoistoku Sirije.

Nemačka je samo u 2018. godini u Tursku izvezla oružje vredno 243 miliona evra, što je skoro trećina ukupnog nemačkog izvoza oružja, napominje britanska agencija.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

I Francuska obustavila prodaju oružja Turskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Okt.2019

PARIZ - Francuska je juče saopštila da je obustavila prodaju oružja Turskoj, upozorivši Ankaru da njena ofanziva na sjeveroistoku Sirije prijeti evropskoj bezbjednosti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.