Francuska povukla ambasadora iz Turske

Izvor: Beta, 24.Okt.2020, 23:34

Francuska povukla ambasadora iz Turske

Francuska je danas povukla svog ambasadora u Turskoj na konsultacije, nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da francuski predsednik Emanuel Makron treba da proveri mentalno zdravlje.Francuska vlada je te komentare ocenila kao neprihvatljivo nepristojne.Erdogan je ranije danas žestoko kritikovao Makronov odnos prema muslimanima i doveo u pitanje njegovo mentalno zdravlje."Sve što se može reći šefu države koji na taj način tretira milione pripadnika različitih verskih zajednica je - prvo ispitaj svoje mentalno zdravlje", rekao je Erdogan.Turski lider je pre dve nedelje osudio kao provokaciju Makronove izjave o "islamskom separatizmu" i potrebi da se islam u Francuskoj "strukturira".Predlog zakona o borbi protiv "separatizma" u Francuskoj, čija meta je radikalni islam, treba da se nadje u parlamentu početkom decembra. Cilj je da se ojača sekularnost i konsoliduju republikanski principi.Ali nameravana pojačana kontrola finansiranja džamija i zabrana pkolovanja imama u inostranstvu mogu dovesti do tenzija u odnosima sa Turskom.To je najnoviji na dugačkoj listi neslaganja Makrona i Erdogana, koji često uzima u zaštitu muslimanske manjine u svetu.Medju pitanjima u kojima Ankara i Pariz imaju dijametralno suprotne stavove su pitanje gasa u Sredozemnom moru, Libija, sukob u Nagorno-Karabahu.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

RT: Erdogan saopštio da Makron treba da „proveri mentalno zdravlje“ i da ne razume slobodu veroispovesti

Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2020, 09:52

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan optužio je svog francuskog kolegu Emanuela Makrona za "maltretiranje" miliona muslimana nakon što su zvaničnici najavili zatvaranje radikalnih džamija i suzbijanje islamskog ekstremizma širom Francuske. „Šta je Makronov problem sa islamom i muslimanima?...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.