Flamingosi usred zime na jezeru u Turskoj

Izvor: Radio 021, 15.Jan.2018, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Flamingosi usred zime na jezeru u Turskoj

Na jezeru Van u istoimenom turskom gradu, neoubičajeno za ovo doba godine, primećena je grupa flamingosa, ptica koje se tokom zime sele u toplije krajeve.

Jezero Van je dom mnogim vrstama ptica, pa tako i flamingosima koji ga nisu napustili zbog neubičajno visokih temperatura za ovaj deo godine.

Direktor Centra za rehabilitaciju i zaštitu životinja na univerzitetu u Vanu Lokman Aslan izjavio je da je jezero veoma važan deo tog područja. Ukazujući na značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << močvarnih područja Aslan je kazao da one značajno doprinose ekosistemu. Istakao je da se u jezeru nalazi više od 200 različitih vrsta ptica.

Flamingosi menjaju mesto boravka u potrazi za hranom i gnezdom, a inače biraju slane vode kao svoja mesta za boravak.

Na različitim mestima u Anadoliji se može videti ova vrsta ptice.

Flamingosi predstavljaju jedine visoke roze ptice na područjima koje nastanjuju. One takođe imaju dugačke, mršave zakrivljene vratove i karakteristične zakrivljene kljunove s crnim vrhom koji su savijeni prema dole.

Njihovi zakrivljeni kljunovi omogućavaju im da se hrane sitnim organizmima, planktonom, ribicama, larvama insekata...Za njihovu ružičastu boju odgovorni su račići kojima se hrane i koji im daju ružičasti pigment.

U sezonama kada vladaju velike suše i kada su jezera i blatnjava područja isušena, flamingosi se često ne razmnožavaju.

Autor: Anadolija
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.