Evo kada i kako je nastao horoskop

Izvor: 011vodič.com, 21.Feb.2020, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kada i kako je nastao horoskop

Prvobitni počeci astrologije izgubljeni su u istoriji. Da li ste se ikada pitali kada i kako je nastao horoskop?
Foto: Shutterstock
Još od vremena Vavilona (1800. – 1700. god. p.n.e) postoje prvi zabeleženi pokušaji da se naizgled prosti bazični problemi, poput gladi, smrti ili rata dovedu u vezu sa pozicijom zvezda i planeta.
Ovi zapisi su sačuvani na širokoj teritoriji od današnje Turske, pa sve do Iraka i Irana. “Venerine tablice Amisaduke”, kojima je praćeno >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << kretanje planete Venere, bile su kopije ranijih posmatranja izvedenih u vreme kralja Amisaduke, desetog vladara prve vavilonske dinastije, oko 1626. godine pre naše ere.
U najranijim vremenima, znamenja koja su rezultat astronomskih posmatranja primenjivana su isključivo na vladare ili na pitanja društvenog blagostanja. Tek kasnije je dozvoljeno da pojedincima, zakonom, budu dozvoljena predviđanja za budućnost.
U Rimu, astrologija je bila toliko popularna da ju je Avgust (63. god. p.n.e – 14. god. n.e) zabranio kao opasnu za pravilno sprovođenje vlasti.
Astrologija je u svom povoju bila prvobitna potraga za znanjem – pokušaj da se u položaju zvezda i planeta otkriju neka značenja za ljude koja im mogu omogućiti da predvide budućnost, kao da je ta budućnost zapisana, nejasno ali slavno, u nebeskim obrascima koji se svake noći predstavljaju posmatračima.
Prvim posmatračima bilo je poznato samo pet planeta – Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn. Pošto su bile nazvane po bogovima, verovalo se da predstavljaju božanska tela, a njihovo kretanje naspram pozadine sastavljene od mitskih bića predstavljenih sazvežđima delovalo je veoma značajno.
Foto: Shutterstock
Ta veza između boga i “znaka” postala je temelj za ideju da se budućnost čovečanstva može pronaći proučavanjem nebesa.
Na početku su postojale dve podele u astrologiji. Časovna astrologija bavila se merenjem kretanja zvezda i planeta i time predviđala njihov položaj. Ta grana se vremenom pretvorila u astronomiju.
Časovna astrologija bila je osnova za izvođenje drugog tipa, sudske astrologije, popularnog aspekta koji je nudio – i dalje nudi – predviđanja klijentima.
Takva ideja je primamljiva zato što se čini da uprošćava život. Ona stvari poput međuljudskih odnosta i sudbine naroda pripisuje zvezdama.
Čini se da ona eliminiše razumljivu zabunu koju nudi život, zabunu koju su stvorili napredak novih tehnologija i veoma specijalizovano znanje koje je van dometa i razumevanja prosečne osobe.
Takođe se čini da ona uklanja potrebu za ličnom odgovornošću, prebacujući je na sudbinu, ali dozvoljavajući da se proviri u budućnost što može doneti neku prednost.


Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.