Erdogan traži da mu se izruči novinar

Izvor: Mondo, 28.Sep.2018, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan traži da mu se izruči novinar

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska ima pravo da traži da joj Nemačka izruči bivšeg urednika opozicionog lista "Džumhurijet" Džana Dundara, za kojeg je rekao da je "agent osuđen za špijunažu".

"Ova osoba je osuđeni kriminalac, prema turskom zakonu", rekao je Erodgan na konferenciji za novinare u Berlinu, nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Rojters.

Izbačen i fotoreporter

Konrferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nije ne-prisustvovao samo Dundar, već i jedan fotoreporter koji je izveden jer je nosio majicu na kojoj je na turskom jeziku pisalo "Sloboda za novinare zatvorene u Turskoj". Konferencija za novinare je nastavljena bez incidenata, a Erdogan je, kako navodi nemački list, izvođenje fotoreportera propratio osmehom.

S druge strane, Merkel je rekla da nije tajna da Turska i Nemačka imaju različite stavove kada je reč o "slučaju Dundar" i napomenula da na njega nije izvršen pritisak da ne prisustvuje konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, Dundar je sam doneo odluku da ne učestvuje na konferenciji, navodi AP.

Ranije danas, Dundar je rekao da neće prisustvovati zajedničkoj konferenciji za novinare Erdogana i Merkel, nakon što je saznao da turski predsednik razmišlja o otkazivanju konferencije ako se on pojavi.

Dundar je 2016. godine, zajedno sa kolegom Erdemom Gulom, optužen za odavanje državnih tajni, nakon što je njegov list objavio fotografije kojima se sugeriše da je turska obaveštajna agencija umešana u slanje oružja sirijskim pobunjenicima.

Erdogan u Nemačkoj, Merkelova odbila večeru

On je nakon što je pušten na slobodu u žalbenom postupku pobegao u Nemačku iste godine.

Turski Vrhovni sud u martu ga je osudio na kaznu do 20 godina zatvora zbog špijunaže.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.