Erdogan najavio tromesečno vanredno stanje u Turskoj

Izvor: Vostok.rs, 21.Jul.2016, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan najavio tromesečno vanredno stanje u Turskoj

Govoreći uživo na televiziji nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Turske je rekao da odluka o vanrednom stanju nije protivzakonita i da ne ugrožava demokratske slobode.

"Svrha vanrednog stanja je da se najefikasnije i brzo preduzmu korakaci potrebni da bi se eliminisala pretnja demokratiji u našoj zemlji", rekao je Erdogan.

Erdogan je istakao da pokušaj puča možda nije završen i da bi moglo biti još planova da se nasilno preuzme vlast u zemlji.

On je dodao da evropske države nemaju pravo da kritikuju odluku da se proglasi vanredno stanje.

Erdogan je izjavio da je u toku operacija "čišćenja" u zemlji, koja se provodi da bi se kaznili odgovorni zbog pokušaja državnog udara, te da će se "čišćenje" nastaviti,  kako bi se oružane snage očistile od "virusa".

Turski lider je rekao da on i njegova vlada neće dozvoliti da "manjina" dominira "većinom". 

Vanredno stanje će stupiti na snagu nakon objavljivanja u službenom glasilu Turske.

„U vezi sa pokušajem vojnog prevrata u Turskoj u skladu sa Članom 120 ustava uvodi se vanredno stanje na rok od tri meseca, da bi se najefikasnije i najbrže sproveli koraci za obezbeđivanje prava i sloboda građana“, rekao je Erdogan.

Evropljani nemaju pravo da kritikuju uvođenje vanrednog stanja u Turskoj, rekao je Erdogan.

Erdogan je takođe ukazao da je moguće da su neke zemlje umešane u pokušaj puča u kome je poginulo skoro 300 ljudi, a još nekoliko stotina povređeno.

Gulenov pokret predvodi verska i politička ličnost Fetulah Gulen koji trenutno živi u izgnanstvu u Pensilvaniji. Turske vlasti optužile su ga da stoji iza propalog pokušaja puča i poslale zvaničan zahtev vladi SAD za njegovo izručenje. Turska još uvek čeka odgovor.

Erdogan je rekao da je potrebno razdvojiti pitanje izručenja Gulena iz SAD i odnose sa Sjedinjenim Državama o vazdušnoj bazi „Indžirlik“.

„Ne treba da mešamo pitanje izručivanja Gulena i odnose sa SAD u vezi sa vazdušnom bazom ’Indžirlik‘. Odnose sa drugim zemljama ne treba graditi na osećanjima i emocijama, već na logici. Naravno, SAD će napraviti veliku grešku ukoliko ne isporuče Gulena. Mi smo im dali sve dokumente i započeli proces izručivanja i čekaćemo odluku“, dodao je Erdogan.

Dok Ankara traži da zatvori Gulena, Erdogan tvrdi da postoji „još jedan superioran um“ iznad lidera Gulenovog pokreta.

Dok turska vlada preduzima mere nad onima za koje se smatra da su umešani u prošlonedeljne događaje, Erdogan je naveo da će odobriti smrtnu kaznu za pobunjenike, ukoliko to odobri parlament. On je istakao da Evropska unija mora da poštuje želju Turske, ukoliko se ponovo uvede smrtna kazna.

„Verujem da ovu odluku treba da donese narod. Ako narod kaže da to treba da se uradi, svaka zemlja koja veruje u demokratiju mora da poštuje tu odluku“, naglasio je Erdogan. „Kucali smo na vrata EU prethodne 53 godine. Oni su nas prinudili da čekamo 53 godine. Mnoge zemlje koje su došle posle nas, već su pristupile EU.“

Govoreći uživo na televiziji nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Turske je rekao da ova odluka nije protivzakonita i da ne ugrožava demokratske slobode.

RT Vostok

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.