Erdogan: Nikog nećemo pitati za dozvolu da kupimo S-400 od Rusije

Izvor: RTS, 02.Sep.2018, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Nikog nećemo pitati za dozvolu da kupimo S-400 od Rusije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja ne namerava da od bilo koga traži dozvolu za kupovinu raketnih odbrambenih sistema S-400 od Rusije.
"Postigli smo sporazum sa Rusijom o S-400, i neki su zbog toga zabrinuti. Žao mi je, ali nikoga nećemo pitati za dozvolu", rekao je Erdogan turskom listu Milijet.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Turski predsednik je 31. avgusta rekao da se Turska nada da će raketne sisteme dobiti "što je pre moguće", podseća Tas.
Vest o rusko-turskim pregovorima o isporuci sistema S-400 prvi put se pojavila novembra 2016. a u septembru 2017. Erdogan je saopštio da je Ankara potpisala ugovor sa Moskvom o kupovini kompleksa S-400 i za to unapred platila.
Direktor ruske državne korporacije "Rostek" Sergej Čemezov rekao je da će isporuka početi u martu 2020.
U međuvremenu, Vašington je upozorio Ankaru da bi, u slučaju da od Rusije kupi sisteme S-400, SAD mogle da odbiju da Turskoj prodaju lovce F-35.
Inače, S-400 "trijumf" je moderan protivavionski raketni sistem dugog dometa koji se koristi od 2007. godine. Osmišljen je da uništava avione, krstareće i balističke rakete, uključujući one srednjeg dometa, a može se koristiti i protiv ciljeva na kopnu.
Kompleks S-400 može da gađa ciljeve na razdaljini i do 400 kilometara, kao i na visini do 30 kilometara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Turskoj ne treba ničija dozvola da kupi ruske PVO sisteme S-400 - Erdogan

Izvor: Vostok.rs, 02.Sep.2018

Izvor: Vostok / RT. . Ankari ne treba ničija dozvola da kupi ruske PVO sisteme S-400, izjavio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan, nekoliko dana nakon što su SAD upozorile zemlju da ih ne kupuje.. . "Napravili smo dogovor o S-400 sa Rusijom. Neko se je našao uvređen time. Ne treba...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.