Erdogan: Niko neće sprečiti jačanje Turske

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2018, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Niko neće sprečiti jačanje Turske

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska ostati jaka, uprkos "pokušaju ekonomskog udara" u jeku tenzija između Ankare i Vašingtona.

Obraćajući se pristalicama u Ankari, Erdogan je rekao da se Turska suočava sa "ekonomskim pretnjama, sankcijama, deviznim sredstvima, kamatnim stopama i inflacijom", prenela je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << agencija AP.

"Kazaćemo im da smo prozreli njihovu igru i da ćemo se suprotstaviti", izjavio je predsednik Turske.

Erdogan je rekao i da niko neće uspeti da spreči jačanje i razvoj Turske, niti ostvarivanje svih ciljeva koje je Turska zacrtala, javila je turska agencija Anadolija. Turska lira je u padu pošto su SAD zapretile novim sankcijama. SAD su već uvele sankcije za dvojicu turskih ministara i udvostručile carinske namete na turski čelik i aluminijum. Turska je uzvratila carinama na uvoznu robu iz SAD u vrednosti od 533 milina dolara i najavila bojkot američkih elektronskih uredjaja.

Diplomatski spor pojačao je zabrinutost investitora za turske ekonomske probleme. Turska je napravila ogroman strani dug zaduživanjem radi podsticanja rasta proteklih godina i s padom valute, taj dug je postao skuplji za otplaćivanje, što može dovesti do bankrota kompanija. Ekonomisti strahuju da bi Turska mogla ući u recesiju.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.