Izvor: 011vodič.com, 14.Nov.2019, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Amerika ne može da traži od nas da odustanemo od S-400

Turska smatra da je zahtev Amerike da Ankara odustane od ruskih sistema PVO S-400 narušavanje njenih suverenih prava, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nakon pregovora sa svojim američkim kolegom Donaldom Trampom u Vašingtonu, prenosi „NTV“.

„Smatramo da nije ispravan zahtev da potpuno odustanemo od S-400. Ne treba >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << u potpunosti odustati od S-400 i preći na (američke sisteme) ’Patriot‘. Rekli smo da možemo kupiti ’Patriot‘, ali ne možemo da odustanemo od S-400. To je naše suvereno pravo, na osnovu čega Amerika pravi svoje račune“, rekao je Erdogan za vreme leta iz Vašingtona u Tursku.
On je dodao da je njegova poseta SAD u celini bila pozitivna, kao i da je neophodan dijalog za prevazilaženje postojećih nesuglasica.
„Želimo da dođemo do pozitivnog rezultata kada je reč o (isporukama američkih lovaca) F-35, ali sam ovog puta video da je Trampov pristup ovoj temi mnogo pozitivniji i konstruktivniji“, dodao je turski lider.
Ugovor o isporuci protivraketnog sistema S-400 „Trijumf“ Turskoj „Rosoboroneksport“ je potpisao u aprilu 2017. godine u Moskvi. Ovo je najveći izvozni ugovor Rusije sa zemljama bloka NATO-a. Prema njemu, Rusija je isporučila Turskoj četiri diviziona sistema PVO S-400 u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara.
Isporuke sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula.

The post Erdogan: Amerika ne može da traži od nas da odustanemo od S-400 appeared first on 011vodic.com.

Nastavak na 011vodič.com...






Povezane vesti

NE ODRIČE SE RUSKOG ORUŽJA! ERDOGAN JASAN I U BELOJ KUĆI: Rekao sam Trampu da ćemo kupiti i američki Patriot ako nam daju bolju ponudu!

Izvor: Kurir, 14.Nov.2019

Ankara se neće odreći ruskog sistema protivraketne odbrane S-400, čak i ako nabavi američki sistem Patriot, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan po povratku iz Vašingtona.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.