Dan odluke o sporazumu sa Turskom

Izvor: VOA, 17.Mar.2016, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan odluke o sporazumu sa Turskom

U Briselu je počeo novi samit o partnerstvu sa Turskom koje se u Briselu vidi kao ključ rešavanja migrantske krize, što humanitarne organizacije oštro kritikuju

Medjutim, medjunarodne humanitarne organizacije tvrde da dogovor sa Ankarom predstavlja trgovinu ljudskim životima, otvara prostor za manipulacije i ne garantuje rješenje migrantske drame.

Došao je dan konačne odluke - sporazum sa Turskom će biti ili će Unija priznati da ne može naći >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << odgovor na migrantsku dramu. Sa turske strane, riječ je o široj agendi. Prvenstveno, žele garancije da će uskoro dobiti bezvizni režim i uskočiti u brzi voz evropskih integracija. Uz to, na ranije dogovorenih 3 milijarde eura podrške sirijskim izbjeglicama u Turskoj, Ankara pominje još toliko. Evropljani nemaju kud...

"Najviše pažnje se posvećuje cilju - jačanju saradnje sa Turskom. Kako odmiču pregovori, tako postaju sve teži, a ja želim da naglasim ključne principe kojih se držimo: prvo, sporazum mora da da bude prihvatljiv za svih 28 članica Unije. Drugo, mora u potpunosti da bude u saglasnosti sa evropskim i medjunarodnim zakonima. I, konačno, sporazum mora da pomogne u rješavanju krize, vraćanju Šengena, zaustavljanju nekontrolisane migrantske stihije, humanitarne pomoći Grčkoj, pomoći Zapadnom Balkanu...Samo ako radimo zajedno, usaglašeno i smireno, samo tada  ćemo da postignemo uspjeh", poručio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

U organizaciji Amnesti Internešenal ne misle tako. Dočekali su evropske lidere sa 28 pojaseva za spašavanje i porukom: zaustavite dogovor sa Turskom!

"Ovdje smo sa 28 pojaseva za spašavanje za svaku od evropskih članica, da kažemo evropskim liderima da zaustave dogovor sa Turskom, da se pobrinu za spas izbjeglica i odustanu od dogovora o okrutnom i neljudskom planu razmjene migranata", naglasio je direktor evropskih kampanja AI, Fotis Filipu.

"Neke od odluka i prijedloga koji su na stolu mogu imati globalne i istorijske posljedice, rizikuju da ponište pravo na azil, medjunarodne konvencije i zakone. Lideri nas uvjeravaju da  smo u migrantskoj krizi, što je pogrešno. U EU živi 500 miliona ljudi, a milion migranata je tek 500-ti dio populacije. Ono što zaista nedostaje je politička volja i hrabrost da se odbrane medjunarodni principi i pruži ruka humanosti ljudima kojima j potrebna", rekao je šef kancelarije Amnestija za evopske institucije, Iverna Mekgauan.

"Evropske države treba da ponude mjesto za te ljude, siguran i legalan put za izbjeglice da dodju u Evropu", naglasio je Filipu.

"Treba da postignemo sporazum sa Turskom, prije toga, neophodna je diskusija medju 28 članica. Vjerujem da je moguće postići zajedničku poziciju", smatra njemačka kancelarka, Angel Merkel.

"U svakom slučaju, moramo da nastavimo rad na sporazumu na ovom samitu, u suprotnom, nastaviće da dolaze čamci sa izbjeglicama", rekao je premijer Holandije, Mark Rute.

Biće ovo još jedan dug i neizvjestan samit jer, uz sve ostalo, lista želja Ankare, po evropskim liderima, nije realna. Tako teško da će proći turski plan da do ovog ljeta dobiju bezvizni režim u zamjenu za partnerstvo - 72 preduslova još uvijek stoje koje treba ispuniti, a posebno poglavlje koje Evropljani ne mogu zaobići je poštovanje ljudskih prava.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.