Izvor: Radio 021, 07.Okt.2019, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri stvari koje treba da znate ove nedelje

Ko će dobiti Nobelovu nagradu za mir, i šta još treba da znate u nedelji pred nama.

Poseta turskog predsednika, pregovori vlasti i opozicije uz posrednike iz Brisela, dobitnici nobelovih nagrada za književnost i mir, samo su neki od događaja u nedelji pred nama.

Erdogan u Beogradu

Dvodnevna poseta predsednika Turske Redžep Tajip Erdogana Srbiji počinje već u ponedeljak.

AFPPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << aerodroma Nikola Tesla njegova prva stanica je Palata Srbija gde će biti održan poslovni forum Srbija-Turska.

Na njemu će osim Erdogana učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež.

Narednog dana biće održan trilateralni sastanak Srbija-Bosna i Hercegovina-Truska nakon čega će biti ozvaničen početak radova na autoputu Beograd-Sarajevo.

Ambasador Turske u Beogradu Tandžu Bilgič rekao je da će sa Erdoganom doputovati i 150 turskih biznismena, koji žele da se upoznaju sa mogućnostima za ulaganje.

On je najavio i da će tokom posete biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

Evropski parlament kao posrednik FoNetPredstavnici opozicije na razgovorima na Fakultetu političkih nauka

Predstavnici vlast i opozicije 9. I 10. Oktobra po prvi put će sesti da razgovaraju uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Pregovore će voditi bivši evroposlanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, a na razgovore su pozvani predsednici svih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije.

Dijalog će se odvijati bez prisustva medija, po „Četam hasu"pravilima, a teme o kojima će se raspravljati su izborna administracija, mediji, uloga REM-a i RTS-a, transparentnost biračkih spiskova, finansiranje kampanja i obuka birača.

Ko su novi nobelovci

U nedelji pred nama biće poznati dobitnici Nobelovih nagrada za 2019. Godinu.

Zanimljivo je da će ove godine biti dodeljene dve Nobelove nagrade za književnost, jer je prošle godine švedska akademija potresena skandalom seksualnog uznemiravanja, odložila odluku.

U centru skandala bio je Francuz Žan-Klod-Arno, koji je oženjen članicom Akademije, koja je podnela ostavku. Arno je optužen za seksualno uznemiravanje i osuđen je na dve i po godine zatvora.

U petak će biti poznato i da li će Nobelovu nagradu za mir dobiti švedska aktivistkinja za zaštitu klime Greta Tunberg, koju je nominovala Norveška.

AFPGreta Tunberg

Meću nominovanima su i makedonski premijer Zoran Zaev i bivši grčki premijer Aleksis Cipras zbog sporazuma o imenu Makedonije koji je potpisan na Prespanskom jezeru.

Zainteresovan za taj laureat je i američki predsednik Donald Tramp, koji tvrdi da ga je za to prestižno priznanje predložio japanski premijer Šinzo Abe, a sve zbog Trampovih napora da reši situaciju na korejskom poluostrvu.

Tramp je nedavno izjavio da zaslužuje nagradu, ali i da je sve to namešteno.

Reprezentacija Srbije brusi formu, „večiti" rivali protiv Turaka

Nedelja pred nama doneće nam i nekoliko interesantnih sportskih događaja.

Ljubitelji košarke imaće priliku da prvi put u ovoj sezoni u evropskim takmičenjima vide kako izgledaju timovi Crvene zvezde i Partizana.

Zanimljivo, u nedelji kada u Beograd stiže Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, „večiti rivali" ugostiće dva tima iz te zemlje.

U utorak će košarkaši Partizana u Beogradskoj areni dočekati Tofaš u drugom kolu Evrokupa, dok će Crvena zvezda u četvrtak u hali Aleksandar Nikolić ugostiti Fenerbahče.

Tradicionalna oktobarska pauza u evropskom klupskom fudbalu istovremeno znači i da je vreme da na terene istrče reprezentacije.

Tako će nacionalni tim Srbije u četvrtak u Kruševcu odigrati prijateljsku utakmicu protiv Paragvaja.

Četiri dana kasnije fudbaleri Srbije nastavljaju takmičenje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo utakmicom sa Litvanijom u gostima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.