Čavušoglu: Turska ima osnova za skepticizam prema obećanjima SAD

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2018, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavušoglu: Turska ima osnova za skepticizam prema obećanjima SAD

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da je šef Pentagona Džejms Matis na sastanku sa njim negirao formiranje „pograničnih snaga bezbednosti“ u Siriji.

Sastanak ministara je održan u Vankuveru uoči samita o bezbednosti i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Čavušoglu je pozvao SAD da ne preduzimaju korake koji bi mogli da dovedu do krize u odnosima sa Ankarom. Kako je podsetio šef turske diplomatije, Vašington je ranije uveravao Ankaru da kurdski odredi u Siriji JPG nisu „strateški partneri“ SAD i da je saradnja sa njima privremena - u cilju borbe protiv DAEŠ-a.

„Ako ne smatraju JPG - sirijsko krilo Radničke partije Kurdistana - strateškim partnerom, neka prestanu da ih podržavaju i neka vrate oružje koje je isporučeno u Siriju. Vašington nas je čak uverio da je sastavio spiskove sveg oružja koje je predato JPG, i da planira da ga posle vrati u arsenal“, rekao je Čavušoglu.

Prema njegovim rečima, Turska ima osnova za skepticizam prema tim obećanjima, jer su ih SAD više puta kršile. To se tiče i povlačenja snaga JPG iz Manbidža i operacije u Raki.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.