Čavušoglu: Turska će posredovati između SAD i Irana

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavušoglu: Turska će posredovati između SAD i Irana

Turska će raditi na uklanjanju tenzija između Irana i Sjedinjenih Američkih Država i u kontaktu je sa obe strane, pošto su američke snage u vazdušnom napadu ubile iranskog komandanta, izjavio je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
Mevlut Čavušoglu navodi da je telefonom razgovarao sa svojim iranskim i američkim kolegama o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ubistvu iranskog generala Kasima Sulejmanija.

Na pitanje da li će Turska biti otvorena za posredovanje između Teherana i Vašingtona, Čavušoglu je rekao da će Turska podržati svaki korak koji će dovest do ublažavanja napetosti u regionu, prenosi Rojters.
On rekao da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan o tome razgovarao sa iranskim, francuskim, iračkim i katarskim kolegama, kao i da će verovatno ta tema biti na stolu prilkom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Turskoj u sredu.
"Delimo zabrinutost da se Irak pretvara u konfliktnu zonu zbog sukoba nekih drugih strana. To je vrlo ozbiljan rizik za Irak i ceo naš region", rekao je Čavušoglu.
Šef turske diplomatije je ocenio da rezolucija parlamenta kojom se traži od iračke vlade da otkaže "gostoprimstvo" američkim trupama na svom tlu nije obavezujuća.
On je dodao da je Erdogan poručio iračkom kolegi da postupa racionalno u vezi donete Rezolucije.
"Ubistvo Sulejmanija nije samo promenilo ravnotežu u Iraku, to je učinilo i u Iranu", rekao je Čavušoglu i dodao da to može osnažiti radikalne grupe dobiju snagu o čemu je razgovarao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.