Budžetski deficit biće veći od prvobitnog cilja

Izvor: B92, 30.Jul.2019, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžetski deficit biće veći od prvobitnog cilja

Ankara -- Turski ministar finansija Berat Albajrak izrazio je očekivanje da će turska ekonomija ostvariti pozitivnu stopu rasta u 2019. godini koja je blizu ciljane.

On je istovremeno objavio da će udeo budžetskog deficita u BDP-u biti veći od prethodne prognoze vlade.

Albajrak je na konferenciji za novinare u Ankari rekao da će udeo budzetskog deficita u BDP-u ove godine biti ispod 3,0 odsto. Vlada u Ankari je prethodno prognozirala budžetski deficit od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1,9 odsto BDP-a, prenosi Rojters.

"Kada pogledamo 2019. godinu, dostići ćemo nivo koji je niži od 3,0 odsto BDP-a, što je ispod kriterijuma Mastrihta", naveo je Albajrak, aludirajući na gornju granicu budžetskog deficita koja važi za zemlje evrozone.

Albajrak je dodao i da očekuje da će Turska u 2019. godini ostvariti pozitivan rast, blizu cilja od 2,3 odsto, i da će u 2020. godini uznapredovati normalizacija ekonomije.

Rekao je i da očekuje da će centralna banka Turske jos drastičnije smanjiti kamatne stope, što bi, kako je ocenio, trebalo da spusti inflaciju.

Budžet centralne države zabeležio je deficit od 78,58 milijardi lira zaključno sa krajem juna, pokazali su službeni podaci. Prognoza vlade vezano za deficit na kraju 2019. godine je 80,6 milijardi lira.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.