Sve što ste želeli da pitate pilota...

Izvor: Vesti-online.com, 22.Apr.2013, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve što ste želeli da pitate pilota...

Da li su turbulencije opasne, da li mobilni telefon može da "sruši" avion, šta vas najviše nervira kod putnika... samo su neka pitanja koja bi većina putnika želela da postavi pilotu.

Novinar sajt Travelzoo "izrešetao" je jednog pilota pitanjima za koja pretpostavlja da interesuju većinu putnika. Evo šta ga je sve pitao:

Šta je najlepše u vezi sa vašim poslom?

"Jedan je razlog zbog kojih većina pilota ostaje u poslu - to što volimo da letimo."
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Da li su turbulencije opasne?

"Putnici ne bi trebalo da se plaše turbulencija. U tim situacijama treba samo da se vežu, da paze da ne proliju piće po sebi. Moderni avioni napravljeni su tako da mogu da izdrže sve što nam padne na pamet, činjenica je da avioni ne padaju sa neba zbog turbulencija."

Šta uvek imate u pilotskoj kabini?

"Neki magazin, ukrštenice ili neki drugi lagani sadržaj. Znam da će ovo uznemiriti neke, ali osam sati u pilotskoj kabini može nekada biti veoma dosadno. Kada je lepo vreme, na visini za krstarenje, naše obaveze su manje i ove 'lagane' stvari drže našu koncentraciju."

Kako se borite sa "džet legom"?

"Džet leg je zaista problem. Ponekad se probudim u 3h ujutru po našem vremenu, a nakon četiri takva dana vraćam se kući, porodici koja želi sa mnom da razgovara... Skoro svaki pilot sanja o tome da se jednom skroz odmori. Posle takvih putovanja dobru količinu vremena provodimo na kauču uz hladna pića."

Koliko vremena aktivno pilotirate, a koliko to čini auto-pilot?

"Zavisi od aviona - što je veći avion, to je više tehnologije na raspolaganju. Takođe, to može da zavisi i od avio kompanije - neke od pilota očekuju da aktivno upravlja sve do visine od 10.000 metara, a neke druge očekuju da se pilot oslanja na tehnologiju."

Šta vas najviše nervira kod putnika?

"Kada misle da se sve okreće oko njih, i kada svoje frustracije ispoljavaju na osoblju. Razumem da je za neke osobe putovanje stresno, ali vas molim da bes i nervozu ne ispoljavate na dobrim ljudima koji su tu zbog vašeg komfora. Na sreću, ja sam iza blindiranih vrata i ne moram da imam direktan kontakt sa putnicima."

Koliko je zaista važno da ugasimo mobilne uređaje?

"Znam da će me stjuarti i stjuardese mrzeti zbog ovoga, ali ukoliko se avion nalazi na visini ispod 3.000 metara, mobilni uređaji ne predstavljaju opasnost. Piloti su najčešći prekršioci ovog pravila, ponekada zaboravimo da isključimo telefone."

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.