LOVNI TURIZAM ŠANSA SRBIJE

Izvor: Kurir, 20.Mar.2011, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LOVNI TURIZAM ŠANSA SRBIJE

MLADENOVAC - Lovni turizam još uvek je neiskorišćena šansa Srbije, iako stalno raste intersovanje inostranih turista za naša lovišta, a na terenima oko Mladenovca, sve češće se mogu videti lovci iz Italije, Nemačke i Francuske.

Prema raspoloživim podacima, u Evropi sada ima registrovanih sedam miliona lovaca, koji godišnje ostvare promet od 3,5 miliona evra.

Kako je izjavio predsednik mladenovačkog Lovačkog udruženja "Varovnice" Vladislav Milojević, oni dolaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << organizovano, uglavnom putem austrijske agencije "Misrtral", a jedna grupa najavljena je za 16. april. Prošle godine prvi put su bila i dva Amerikanca.

On je ukazao da su turisti - lovci vrlo zahtevni u svakom pogledu, jer je reč o veoma bogatim ljudima, uglavnom industrijalcima i vlasnicima velikih firmi, pa je za Srbiju korisno da oni dolaze, jer tako može da se ukaže prilika i za sklapanje poslova u nekim drugim privrednim granama.

Milojević je naveo da takvoj vrsti turista mora da se obezbedi i vrhunski smeštaj i vrhunska hrana, ali da je reč o isplativoj delatnosti, jer su "Varovnice" prošle godine od inostranih gostiju zaradile milion dinara, što im je omogućilo i nabavku terenskog vozila.

Tako je to udruženje prošle godine ugostilo jednog Francuza, koji ima kompaniju koja zapošljava 20.000 ljudi. Milojević je dodao da je tom gostu sve u Srbiji bilo zanimljivo, između ostalog i to što ljudi sede pred prodavnicom i piju pivo, pa je i on poželeo da to radi.

Milojević kaže da lovni turizam jeste isplativ, ali da u njega treba dosta i ulagati, jer je reč o izbirljivim turistima. "Varovnice" sada mogu da ponude vrhunski smeštaj u nekoliko reprezentativnih objekata, među kojima je najznačajnija lovačka kuća "Plandište" na Kosmaju, koja se prostire na 400 kvadratnih metara, a raspolaže i svečanom salom sa 80 mesta.

Inače to društvo raspolaže sa 33.000 hektara lovnih površina, od kojih je 28.000 lovište, a ostalo su rezervati za uzgoj i divljači. Na lovištu se nalaze 42 stabilne i 27 čeka na drvetu i više od 80 hranilica. Milojević ističe da divljač tokom zime mora da se hrani svaka dva ili tri dana, jer će u suprotnom da pobegne.

Do 50-ih godina prošlog veka na području Mladenovca nije uopšte bilo ni srna ni fazana, njih su doneli i razmnožili sami lovci, koji vode računa da ih uvek ima optimalan broj i da su dobrog kvaliteta, odnosno da gosti mogu da ponesu kući prave trofeje. Sada se na šumadijskim lovištima love srne, fazani, zečevi i dvilje svinje, a prema potrebi organizuju se i hajke na lisice i šakale.

Milojević kaže da su inostrani gosti oduševljeni izgledom lovišta u Šumadiji, koje se kompletno nalazi u prirodnom okruženju, što je u drugim evropskim zemljama gotovo nemoguće naći, zbog nadiranja urbanizacije.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I stranci love po Srbiji

Izvor: Mondo, 20.Mar.2011

Lovni turizam još je neiskorišćena šansa Srbije, iako stalno raste intersovanje inostranih turista za naša lovišta, a na terenima oko Mladenovca, sve češće se mogu videti lovci iz Italije, Nemačke i Francuske.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.