Rupa u ovom francuskom selu može da znači samo jedno

Izvor: B92, 12.Jan.2018, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupa u ovom francuskom selu može da znači samo jedno

Fransoa-Berenžer-Sonije, bivši sveštenik francuskog sela Ren-le-Šato, uspeo je u 19. veku da stekne ogromnu količinu novca, zbog čega se lokalnim područjem ubrzo proširila legenda da je pronašao zakopano blago.

Sonije je, navodno, na teritoriji crkve Svete Marije Magdalene zakopao deo blaga koji nije uspeo da potroši za života.

Uprkos tome što je kasnije dokazano da to nije istina, legenda je nastavila da živi.

Od smrti sveštenika 1917. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radoznali posetioci ne prestaju da kopaju rupe, uprkos tome što je 1960. godine usvojen zakon o zabrani vršenja iskopavanja bez dozvole lokalnih vlasti. Najnovija rupa pronađena je prošle nedelje.

Histerija je dostigla svoju kulminaciju sedamdesetih godina, kada su u selo došli ljudi naoružani eksplozivom, u nameri da raznesu zidove crkve, a raspirivanje strasti dodatno je podstakao pisac Den Braun, koji je jednog junaka u svojoj knjizi "Da Vinčijev kod" nazvao po francuskom svešteniku.

Stvari su otišle toliko daleko, da je 2004. godine aktuelni predsednik seoske zajednice naložio ekshumaciju Sonijeovog tela, i naredio da se "položi u sarkofag od tri tone, i zalije sa pet kubnih metara betona" kako bi se posmrtni ostaci sveštenika sačuvali od lovaca na blago.

Istoričari smatraju da se Sonije obogatio nečasnim aktivnostima, poput krađe donacija, prenosi britanski Telegraf.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.