Osam decenija od podizanja statue Hrista Spasitelja (VIDEO)

Izvor: S media, 13.Okt.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam decenija od podizanja statue Hrista Spasitelja (VIDEO)

U Rio de Žaneiru obeležava se osamdesetogodišnjica podizanja statue Hrista Spasitelja. Ova statua će biti simbol Olimpijskih igara 2016. godine.

U Rio de Žaneiru obeležava se 80 godina od podizanja statue Hrista Spasitelja sa raširenim rukama, prenele su danas agencije.

Ova statua je peta najveća statua Hrista na svetu i simbol Olimpijskih igara koje će se održati 2016. godine u Rio de Žaneiru.

Obeležavanje 151-godišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << smrti kneza Miloša (VIDEO)

Četiri decenije od smrti Džima Morisona

Na stotine vernika proslavilo je juče ovu godišnjicu bdenjem, koncertom i tortom od osam metara. Brazil je najveća katolička zemlja na svetu sa 130 miliona vernika.



"Hrist sa raširenim rukama - tako mi dočekujemo one koji dođu u naš grad da nas posete"
, rekao je novinarima gradonačelnik Rio de Žaneira, Eduardo Paes.

Ovu 38 metara visoku statuu napravio je brazilski arhitekta Hektor da Silva Kosta, a Francuz poljskog porekla Pol Landovski je izvajao Hristovu glavu i ruke. Statua se nalazi na visini od 710 metara na vrhu brda Korkovado.

To mesto je postalo obavezna destinacija hiljada turista koji posete Rio svake godine.

Ova statua je postala istorijski spomenik 1973. godine, a 2007. godine navedena je kao jedno od sedam svetskih čuda.

Hrist Spasitelj je statua sagrađena povodom stogodišnjice nezavisnosti Brazila od Portugala. Njena izgradnja je počela 1921. godine, kada je obeležavana stogodišnjica, a završena je 1931. godine.

Ona prikazuje Isusa Hrista raširenih ruku i okrenutog ka gradu. Figurativno, ona prikazuje Hrista kako grli Rio de Žaneiro.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rio: 8 decenija Hrista Spasitelja

Izvor: B92, 13.Okt.2011

U Rio de Žaneiru obeležava se 80 godina od podizanja statue Hrista Spasitelja sa raširenim rukama, prenele su agencije.

Nastavak na B92...

Rio: Osam decenija Hrista Spasitelja

Izvor: gDestinacija.com, 14.Okt.2011, 10:29

U Rio de Žaneiru obeležava se 80 godina od podizanja statue Hrista Spasitelja sa raširenim rukama, prenele su agencije. Ova statua je peta najveća statua Hrista na svetu i simbol Olimpijskih igara koje će se održati 2016. godine u Rio de Žaneiru....

Nastavak na gDestinacija.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.