Oprezno sa prijavljivanjem za izlete na letovanju

Izvor: Mondo, 27.Jun.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno sa prijavljivanjem za izlete na letovanju

Mnoge turističke agencije primoravaju turiste nedeljama pre nego što su krenuli na put da se odluče na koje izlete planiraju da idu i ne dozvoljavaju im da se predomisle i na licu mesta otkažu.

Pre nego što uplate aranžman, putnici treba dobro da se raspitaju kakvoj agenciji daju novac, ali zatim moraju i da dobro "izguglaju" destinaciju kako bi utvrdili da li im se isplati da rezervišu izlete.

Naime, mnoge agencije su počele, otkako je stupio na snagu novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Zakon o turizmu, da od turista traže da se prilikom uplate aranžmana odmah odluče na koje će izlete ići. Ako se turisti odluče gde žele da idu sa vodičem, može da se dogodi da kada stignu na odredište shvate da su umorni, ili da kod lokalne agencije mogu da nađu jeftiniju uslugu. Ipak, neće moći da otkažu rezervisani izlet, pišu "Novosti".

Jedna beogradska agencija je turstima poslala sledeće obaveštenje: "Zbog promene zakona o organizovanju turističkih tura i pooštrenih mera kontrole, neophodno je unapred najaviti sve grupne obilaske, te smo u obavezi da vam ponudimo izlete ranije kako bismo sve organizovali na vreme."

"Prema novom zakonu agencije ne smeju da naplaćuju izlete koje reklamiraju. Drugim rečima, ako reklamiraju aranžman za Veneciju, agencija ne sme da naplati transfer do Venecije iz, recomo, Lodo di Jezola", kaže za "Novosti" Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

"Međutim, mogu da ponude pod svojim uslovima prijavljivanje za fakultativni izlet koji turista ne mora da prihvati. Možda to traže jer imaju takav ugovor sa lokalnim partnerom kojem moraju da najave grupu, ili žele da znaju na koje izlete mogu da računaju. Ranije prijavljivanje za izled nema veze sa novim zakonom, o tome nema ni reči, ali ako agencija to traži, mora sve i da naglasi u njihovim uslovima putovanja."

Izleti za koje agencije traže da se turisti ranije izjasne plaćaju se u evrima, na samom odredištu. Zanimljivo je, međutim, da agencije obaveštavaju turiste da od izleta za koje su se prijavili, ne mogu posle da odustanu.

"U takvim slučajevima je najbolje da turista kaže 'onda neću da idem' i da na licu mesta odluči kako će provesti odmor", ističe Seničić.

"Moj savet svim našim turistima je da pre nego što odu na putovanje dobro provere šta se sve nalazi na destinaciji, kao i koliko tamo koštaju izleti i kuda mogu da idu sami. Naravno, turisti moraju da budu svesni da im je uvek bolje da idu na izlet sa našim vodičem koji govori srpski."

Pročitajte: Kursna razlika "pojede" dan odmora

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.