Najveći avion na svetu poleće naredne godine

Izvor: B92, 04.Avg.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći avion na svetu poleće naredne godine

U Mohave centru za testiranje letelica u Kaliforniji trenutno se gradi jedan od najvećih aviona na svetu.

Raspon krila letelice “Stratolaunch Carrier” iznosi 117 metara, a pokretaće je 6 motora klase 747.

Ovaj avion u budućnosti bi najverovatnije mogao da bude korišćen kao velika vazdušna podloga koja bi omogućavala lakše i jeftinije slanje različitih letelica u svemir.

Nova letelica delo je Pola Alena, saosnivača kompanije Majkrosoft i Berta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rutana, u saradnji sa osnivačem kompanije “Scaled Composites”.

Avion će se penjati na visinu od 9.145 metara, odakle će biti lansirane rakete. Na ovaj način troškovi goriva biće znatno manji od onih koji nastaju prilikom lansiranja na zemlji.

*

*

Nastavak na B92...






Povezane vesti

GIGANT NA NEBU Najveći avion na svetu poleteće sledeće godine

Izvor: Blic, 04.Avg.2015

Već sledeće godine poleteće najveći avion na svetu, "Stratolaunch Carrier", čiji raspon krila iznosi čak 117 metara i koga pokreće čak šest motora...Mohave centar za testiranje letelica u Kaliforniji pravi avion koji će biti toliko velik..da će iz njega astornauti moći da se šalju u orbitu...Raspon...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.