Muzej loše umetnosti: Talente traže na pijacama...

Izvor: B92, 28.Jan.2017, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej loše umetnosti: Talente traže na pijacama...

Muzej loše umetnosti je jedini muzej na svetu koji se trudi da pokaže najgore od umetnosti što široj publici.

Ovaj muzej ima tri galerije u Bruklinu, Samervilu i Južnom Vejmontu, mestima koja se nalaze u blizini grada Bostona. Sadrži više od 600 "umetničkih djela", pa ako vas put nanese u "najevropskiji" američki grad, ne bi bilo loše da obiđete ovaj muzej.

Kako "na zidove" MOBA-e?

The Museum of Bad Art (Muzej loše umetnosti), popularan nazvan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MOBA, neobičnu umetnost ljudima dočarava već više od 20 godina (otvoren 1994.). Tada je lovac na antikvitete Skot Vilson nabasao na danas kultnu muzejsku sliku "Lusi u polju s cvećem" i pokazao je svojim prijateljima, koji su mu zatim predložili da počne da se bavi skupljanjem sličnih "treš" slika.

Vilsonu se ideja svidela i na početku je organizovao izložbe, ali videvši da je stvar ljudima zanimljiva, uskoro je otvorio i muzej. I tako je nastala MOBA u Samervilu, koja se kasnije proširila na još dve lokacije.

Muzej svoje eksponate nabavlja na pijacama, rasprodajama, u antikvarnicama, gotovo svuda gde postoji nešto dovoljno ružno i neobično što bi moglo da se izloži.

Ipak, kriterijumi za nabavku su dosta strogi i jasno propisani, pa u muzeju nećete nikad naći crtež koje je naslikalo dete. Svi eksponati unutra zapravo su slike koje je trebalo da izgledaju ozbiljno, ali je nešto, očigledno, pošlo po zlu.

A s obzirom da slika govori više od hiljadu reči, na službenoj stranici muzeja pogledajte galeriju i doživite umetnost na drugačiji način.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.