Kustosi brinu i o ukusu turista

Izvor: B92, 21.Jun.2010, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kustosi brinu i o ukusu turista

Sudeći po planovima evropskih muzeja, umetnost ne ide na raspust. Među evropskim prestonicama Beograd je silom prilika na repu događanja.

Izvor: Blic


Sudeći po planovima evropskih muzeja, umetnost ne ide na raspust. Među evropskim prestonicama Beograd je silom prilika na repu događanja. Razlog je svima jasan: ključni muzeji su zatvoreni, a oni drugi još nisu na pravi način rešili pitanje izlagačkog prostora. Ipak jedna izložba u našem gradu koja će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvorena 1. jula očekujemo da bude glavni domaći letnji hit: to je dugo najavljivana velika retrospektiva skulptura akademika Nikole Koke Jankovića, o kojoj će „Blic" podrobno pisati narednih dana.

U našem prvom susedstvu, u Hrvatskoj, pre neku sedmicu, u novom zagrebačkom zdanju Muzeja suvremene umjetnosti otvorena je izložba Džilberta & Džordža. Slavni britanski umetnici izlažu prvi put u ovoj regiji i to najnoviju seriju slika pod nazivom "Jack Freak pictures”. Reč je o 60-ak slika na kojima se bave univerzalnim temama kao što su smrt, religija, život, nacionalnost, seks, nada i novac. Ovaj ciklus fascinantna je posveta svetski poznatom motivu britanske zastave (Union Jack Flag).

Ko tokom letnjih meseci poželi da putuje dalje, sad kad bar vize ne mora da plaća, u Milanu može do mile volje da se „okrepljuje" uz Monea („Vreme Ninfi", Palaco reale). Dvadeset velikih platna pozajmljenih od pariskog Muzeja Marmotan opčiniće vas ustalasanom prirodom, iako niste sledbenik žena, kao Mone!

U Muzeju Mart (Rovereto), iz koga smo nedavno imali priliku da vidimo zanimljivu kolekciju tzv. arte povera u Italijanskom institutu za kulturu, očekuje vas „Valika jabuka". Postavka vam nudi decenije mita o „Big apple" kroz fotografije nebodera Alfreda Stiglica, ulica maestra Anri Kartje Bresona, sve do recentnih snimaka metropole objektivom Sindi Šerman i Tomasa Struta.

Kad ste već tu, ni Venecija ni Firenca nisu daleko. U Muzeju Pegi Gugenhajm, skulpture u metalu (zvane „Gluts") izlaže Robert Raušenberg, dok su u Galeriji akademije postavljene fotografije Roberta Mejpltorpa. Ako još skoknete do Verone, u urbanom ambijentu, na otvorenom, videćete dela jednog od najprestižnijih predstavnika britanske mlade art scene – Marka Kvina.

Ni Pariz, naravno, nije zaboravio na svoje milionske posetioce Luvra. Zahvaljujući saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u San Francisku i Umetničkom muzeju Norton, pripremio je izložbu crteža južnoafričkog umetnika Vilijema Kentridža u svom odeljenju grafike, a u „Jeu de paume" tzv. monografsku istog umetnika.

U pariskom "Boburu” je već otvorena izložba Lisijena Frojda (88) žive legende savremenog slikarstva, gde je naravno uz autoportrete i "Velika Sju”. (A kad ste već u "Boburu” pogledajte i izložbu "Obećanja iz prošlosti” – o kojoj je "Blic” pisao – na kojoj su radovi autora iz ovog regiona, pre svih Dimitrija Bašićevića Mangelosa, Raše Teodosijevića, Neše Paripovića, Želimira Žilnika... i Marine.)

Beč ostavite za kraj septembra kada će "Albertina” otvoriti svoja vrata Pikasu, ali zato nemojte zaobići Budimpeštu gde vas u Muzeju lepih umetnosti očekuje veliki Sezan – samo pazite, njegova izložba traje do 30. juna! A ako ste jedan od onih koji koristi povoljne čarter letove za Barselonu, u poslednje vreme srpsku omiljenu destinaciju, u Muzeju moderne umetnosti Katalonije uživaćete u fotografijama na izložbi "Prag, Pariz, Barselona”. Otkud Prag u ovoj kombinaciji? Pa otud što su mnogi fotografi, kao Man Raj, Brasai, Kolar, Krul, Freund, Taro i Kapa, tu našli utočište bežeći od nacista.

Naravno, imajte na umu da se ulaznice u evropske muzeje plaćaju, i to ne malo za naše uslove, od 3,5 do čak 19 evra. Neki imaju tzv. besplatne dane, zato napravite "pametan” plan. Internet i tome služi!

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izložba Nikole Koke Jankovića

Izvor: S media, 22.Jun.2010, 12:26

Izložba skulptura i crteža akademika Nikole Koke Jankovića, koji punih 60 godina u kontinuitetu stvara, biće otvorena 1. jula u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. ..Odmah po završetku studija na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti Janković je zauzeo posebno mesto medju mnogim mladim...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.