Grad milijardera koji je i vreme zaboravilo

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2016, 03:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad milijardera koji je i vreme zaboravilo

Pre oko 200 godina Šekavati u pustinji Tar u Radžastanu postao je magnet za najbogatije ljude Indije.

Ovaj region nalazio se na popularnoj trgovačkoj ruti u 19. veku i zahvaljujući tome brzo se razvijao i za relativno kratko vreme ovde je osnovano više od 100 sela, 50 tvrđava i palata.

U stvari, gotovo četvrtina od 100 najbogatijih ljudi Indije je iz Šekavatija, uključujući i farmaceutskog milijardera Adžaja Piramala i gospodara čelika Laksima Mitala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Mnogi bogataši koji su svoj imetak stekli u Mumbaju bili su privučeni pogodnostima koje je Šekavati nudio, poput smanjenih taksa i na kraju postali još bogatiji trgujući opijumom, pamukom i začinima. Tu su izgradili i raskošne dvorce s ogromnim vrtovima. Takmičeći se međusobno, biznismeni su plaćali umetnike da im naprave što lepše i kitnjastije murale na fasadama i u enterijeru.

Šekavati je ubrzo postao prava galerija na otvorenom, ali nažalost, kratkog daha. Tokom prve polovine 20. veka stanari su jedan po jedan napuštali svoje domove i preseljavali se u Mumbaj i Kalkutu, pa čak i u SAD. Do pedesetih godina ova oblast postala je siromašna, a lokalne vlasti nisu mogle da učine ništa da sačuvaju raskoš od propadanja.

Danas je Šekavati mesto koje izgleda kao da ga je vreme zaboravilo, ali se meštani i dalje nadaju da će postati turistička atrakcija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.