Dozvoljava se upotreba mobilnih tokom celog leta

Izvor: Radio 021, 27.Sep.2014, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dozvoljava se upotreba mobilnih tokom celog leta

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) saopštila je da je dozvoljena upotreba mobilnih telefona i tableta tokom celog leta, ali uz ograničenu upotrebu interneta.

"Nov propis danas stupa na snagu, ali će aviokompanije morati prvo da svoje avione podese novom sistemu", navodi se u saopštenju EASA.

Prema postojećim propisima, putnici moraju da svoje uređaje stave na "flight mode", odnosno da isključe bežičnu vezu sa internetom, jer ti signali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mogu da ometaju sisteme upravljanja aviona. Evropska komisija je ranije dozvolila da putnici koriste internet i šalju elektronsku poštu kada avioni lete iznad 3.000 metara.

"Nova mera dozovljava aviokompanijama da putnici koriste mobilne telefone i tablete tokom celog leta", navela je evropska agencija i dodala da još nije dozvoljeno korišćenje bežičnog interneta (WiFi) tokom celog leta.

Svaka aviokompanija će morati prethodno da proveri da li ta mera ne ugrožava letove. Te kompanije imaju osam meseci da se prilagode novom sistemu.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.