Tojota povlači 1,8 miliona vozila u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2010, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tojota" povlači 1,8 miliona vozila u Evropi

TOKIO - Najveći svetski proizvođač automobila, japanska "Tojota", je danas saopštila da povlači do 1,8 miliona vozila u Evropi zbog problema sa pedalom za gas.

Kako je saopštio "Tojota motors Jurop", povlači se osam modela, uključujući "jaris", najbolje prodavano vozilo japanske kompanije u Evropi.

Vozila koja će biti povučena proizvedena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su između novembra 2005. i septembra 2009. godine, prenela je japanska agencija Kjodo.

Ostalih sedam modela su AYGO, "iQ", "auris", "korola", "verso", "avensis" i RAV4.

Nijedan "leksus" nije obuhvaćen povlačenjem.

"Tojota" je saopštila da se konačan broj vozila koja će biti povučena još utvrđuje, ali da može dostići 1,8 miliona. Kompanija je navela da ne razmišlja o suspendovanju proizvodnje modela na kojima je uočena greška, već samo o njenom ispravljanju.

Predsednik i izvršni direktor evropskog ogranka "Tojote" Tadaši Arašima je pokušao da umiri vlasnike vozila te japanske kompanije, naglasivši u saopštenju da se "potencijalni problem sa pedalom za gas javlja samo u veoma retkim prilikama".

"Tojota" je prethodno saopštila da povlači 2,57 miliona vozila u SAD i Kanadi i oko 75.000 SUV modela RAV4 u Kini, kako bi popravila pedale za gas koje se zaglavljuju.

U odvojenoj akciji,

"Tojota" povlači dodatnih 5,55 miliona vozila, uključujući i model "leksus", "korola" i "kamri", u SAD i Kanadi, zbog problema sa podnom oblogom, koja može da zaglavi pedalu za gas, što iznenadno izaziva ubrzanje vozila.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.