Tojota planira  veću proizodnju hibridnih kola

Izvor: S media, 18.Jan.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tojota" planira veću proizodnju hibridnih kola

Japanska "Tojota", najveći proizvodjač automobila na svetu, planira da udvostruči proizvodnju hibridnih vozila na preko milion u naredne dve godine i očekuje da automobili manje potrošsnje postanu najprofitabilniji deo njene produkcije, objavio je danas japanski poslovni dnevnik "Nikei."

"Tojota" je nedavno obavestila proizvodjače auto-delova da namerava da proizvede 800.000 hibrida u japanskim pogonima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ove godine, a da će izradu povećati na oko 900.000 u 2011. i 1,1 miliona u 2012. godini, navodi list.

Prošlogodišnja proizodnja procenjena je na oko 500.000 hibrida, što je otprilike osam odsto ukupne "Tojotine" proizvodnje.

Japanska kompanija planira da izradi 10 novih hibridnih modela raznih kategorija - od minivana i manjih kompaktnih, do luksuznih vozila - u narednih nekoliko godina, što bi upotpunilo liniju koju sada čine "prijus", "sai" i "leksus HS250h."

"Tojota" je nedavno u Japanu predstavila novu robnu marku "Sai", njen drugi brend, posle "leksua", koji će se baviti isključivo izradom i hibrida.

Hibridi manje potrošnje goriva i niske emisije štetnih gasova sve bolje se prodaju, a vlade mnogih zemlja uvele su posebne olakšice za nabavku takvih automobila.

"Prijus", najpoznatiji "Tojotin" hibridni brend, bio je najprodavaniji auto u Japanu u 2009. godini.

"Tojota", osim u Japanu, proizvodi hibride u pogonima u Kini, SAD, Tajlandu i Australiji, zemljama koje finansijski podstiču prodaju i proizvodnju vozila sa nižom potošnjom goriva.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.